- Kultúra

Reflections: 1980-82 – Kiállítás Markos Kounalakis fotóiból

Markos Kounalakis fotóiból rendez kiállítást Reflections: 1980-82 címmel csütörtöktől a budapesti Ernst Galéria.

A kaliforniai születésű Markos Kounalakis – az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének, Eleni Tsakopoulos Kounalakisnak a férje – az 1980-as években Svédországban, New Yorkban és Kaliforniában képezte magát, majd dolgozott hivatásos fotográfusként.

Kounalakis a nyolcvanas évek második felében bejárta Európa és a Közel-Kelet számos országát, ahonnan újságíróként és fotóriporterként tudósított háborúkról, forradalmakról és változásokról. A Newsweek magazinnak dolgozva végigkövette az NDK-ban, Csehszlovákiában, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában a kommunizmus bukását, majd a kilencvenes években tudósított a jugoszláviai háborúról is.

A fotóművész szavai szerint „ez a tárlat egyfajta vizuális összegzése, ars poeticája eddigi életemnek és utazásaimnak. Az 1980-as években a fényképezőgépem és én elválaszthatatlanok voltunk. A bemutatott fotók is ezt tükrözik: gondolataimat és nézeteimet – még az álmaimat is – egy kevésbé összetett és talán élhetőbb világról, mint a mai”.

Az Ernst Galéria Zrínyi utca 14. alatti kiállítótermében november 3-ig látható tárlatot Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyitja meg csütörtök este.

forrás MTI