fogimplantatum
- Egészség

A fogimplantációval milyen foghiányokat pótolhatunk?

A fogászati implantátum az állcsontba helyezett bioanyagból készült műgyökér. Manapság a fogimplantátum színtiszta, ötvözetlen titánból készül hidegmegmunkálással, amelyet teljes mértékben elfogad az emberi szervezet, valamint a legszigorúbb szabványoknak és előírásoknak is megfelelnek ezek a felhasznált anyagok. Az implantátumok gyártását követően különféle kezeléseken esnek át, amilyen például a felületkezelés, passziválás, plazmafújás, vagy a sterilizálás, majd ezután steril csomagokban küldik el a fogorvosoknak. A fogászati implantátumok – amennyiben megfelelő volt a műtét, a beteg rendszeres kontrollra jár, valamint megfelelően ápolja a fogait – akár élethosszig is ellátják funkciójukat.

A fogimplantációval milyen foghiányokat pótolhatunk?

Sorközi foghiány: Az ilyen esetekben, egy ép fogívben egy, vagy két fog hiányzik, így a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül, csak fog implantátum használatával készülhet el a fogpótlás.

Sorvégi hiány: Ebben az esetben – amennyiben az implantációs fogpótlást nélkülöznék – kivehető fogpótlás készíthető. Ha a sorvégi hiány csak az egyik oldalon áll fenn, a kivehető fogpótlást szükséges átvinni a másik oldalra – annak ellenére, hogy a másik oldalon fogakat nem pótol, tehát nem áll fenn foghiány – a fogsor megtámasztása érdekében, enélkül ugyanis nem biztosítható a megtartása. (Ugyan vannak olyan kivehető fogpótlások, amellyel az átvitel kiküszöbölhető, azonban ennek a költsége közel azonos az implantációs fogpótlással)

Teljes fogatlanság: Fog implantátumot a meglévő csontkínálattól függően ültethető be. Lehetőség van a teljes fogazat rögzített fogpótlással történő pótlásra, vagy alkalmazható két implantátumon rögzített teljes kivehető fogsor, amelynek viselése könnyebben elviselhetőbb, mint a rögzítés nélküli teljes kivehető protézis. Mindezek mellett lehetőség van a kivehető, és a fix fogpótlások kombinációjára is, azonban megoldási módszerek minden esetben személyre szabottak lesznek.

Mitől függ a fog implantáció sikeressége?

A fogimplantáció egy előre megtervezett műtét, amely azt jelenti, hogy megfelelő előkészületek után, az előre megbeszélt időpontban végezhető el a beavatkozás. A tervezésre, valamint az előkészületekre azért van szükség, hogy fog beültetés sikerességét növeljék. A nem megfelelően megtervezett és kivitelezett beültetés akár sikertelenséghez is vezethet.

Akkor nevezhető egy fogimplantáció sikeresnek, ha nincs idegentest-érzés, nincs fájdalom, nincs gyulladás a fog implantátum körül, nem mozog a beültetett fogimplantátum, valamint a röntgenfelvételen nem látható csontfelritkulás. Azonban mindezek mellett a beteg is sokat tehet a sikerességért.   Napjainkban az implantátumok sikeressége 90% feletti, tehát a sikertelen implantáció elég ritka.