Ki az alkoholista
- Egészség

Az alkoholizmus fajtái

Az alkoholizmusnak többféle típusa létezik, ezek közül az általánosan ismert fajták:

  1. Primer alkoholizmus: Az alkoholfüggőség alapformája, amikor a személy elsődlegesen az alkoholra függ, és az alkoholfogyasztás a személy életének központi részévé válik.
  2. Másodlagos alkoholizmus: amikor a személy már jelenlévő mentális betegség miatt, mint például szorongás, depresszió alkoholizmushoz folyamodik.
  3. Funkcionális alkoholizmus: Az alkoholfüggőség formája, amikor a személy alkoholfogyasztásával kapcsolatban még képes a munkáját és a családi életét egyaránt irányítani, de a függőség mégis jelen van.
  4. Kontrollvesztő alkoholizmus: Az alkoholfüggőség formája, amikor a személy képtelen ellenőrizni az alkoholfogyasztását és az alkoholfogyasztás káros hatással van az életére és a környezetére.
  5. Pszichogén alkoholizmus: olyan formája az alkoholizmusnak, amikor a személy pszichológiai okok miatt függ az alkoholtól, mint például a stressz, a félelem, a szorongás, a magány, az önbizalom hiánya és a kudarcok elkerülése.

Ki az alkoholista?

Az alkoholista olyan személy, aki túlzott alkoholfogyasztást folytat és alkoholfüggővé válik. Az alkoholfüggőség akkor alakul ki, amikor a személy rendszeresen és túlzott mennyiségben fogyaszt alkoholt, és nehéz számára korlátozni az alkoholfogyasztást. Az alkoholfüggőségnek többféle formája létezik, mint például a primer, másodlagos, funkcionális és kontrollvesztő alkoholizmus. Az alkoholizmus egy betegség, ami a személy életét és környezetét is károsítja. Az alkoholizmus kezelésére szakember segítségét igényli, hogy segítsen a személynek abbahagyni az alkoholfogyasztást és megtanulni az életet alkohol nélkül élni.

Alkoholizmus leszokás tünetei

Az alkoholizmus leszokás tünetei eltérőek lehetnek egyénenként, de általában magában foglalják az alábbiakat:

  1. Fizikai tünetek: Az alkoholizmus leszokásának fizikai tünetei lehetnek remegés, izzadás, hányinger, hányás, szédülés, fejfájás, izomfájdalom és szívdobogás.
  2. Érzelmi tünetek: Az alkoholizmus leszokásának érzelmi tünetei lehetnek szorongás, depresszió, dühkitörés, ingerlékenység, álmatlanság és öngyilkossági gondolatok.
  3. Pszichés tünetek: Az alkoholizmus leszokásának pszichés tünetei lehetnek álmatlanság, hallucinációk, álmatlanság és képtelenség koncentrálni.
  4. Cravings: az alkohol utáni vágyakat jelenti, amikor a személy érzi az alkoholra való vágyat
  5. Relapsus: az alkoholfogyasztás újbóli elkezdése, ami a leszokás után következik be.

Ezek a tünetek általában a leszokás első heteiben jelentkeznek és a súlyosságuk változó lehet, de általában elmúlnak a leszokás első heteiben. A leszokás folyamatában szakember segítsége javasolt, hogy segítsen a személynek kezelni a tüneteket és elkerülni a relapsust.