- Kultúra

Egy állóhajó állóképei

A Magyar Fotóművészek Szövetsége immár hagyományos fotófesztiválja a Fotóhónap 2012 rendezvénysorozat részeként Egy állóhajó állóképei címmel nyílt kiállítás a Vaszary Villában. Szubjektív, olykor álomszerű, az apró részleteket felnagyító és a figyelem középpontjába emelő fotográfiák egy hajóról.

Egy állóhajó állóképei 2012

A Haris László, Kovács Bálint, Szamódy Zsolt Olaf, Tóth Ego István és V. Molnár Imre fotói a Dunán álló, 1918-ban épített, egykori aknaszedő hajót ábrázolják. A hatalmas vasmonstrum egy állóhajó, amely a letűnt szocialista múlt emlékműve is lehetne, de jelenlegi tulajdonosa Dömötör László izgalmas kulturális térré alakította át. – A Periférikus Kulturális és Sportközpont néven működő egykori Előre hajón zajló események valóban előremutatóak, itt helyet kapnak a periférián lévő művészek, közösségek és irányzatok. A hajó sorsa bizonytalan, fotóinkkal mindannyian ezt a különös helyet rögzítettük – fogalmazott a megnyitón Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke.
A kétévente megrendezett esemény kezdetben a hazai fotográfusoknak teremtett bemutatkozási lehetőséget, azonban az évek folyamán nemzetközi rendezvénnyé növekedett. Az idei program keretében hatvan fotókiállítás, köztük több, nagyszabású, csoportos tárlat várja az ország több városában az érdeklődőket. A Fotóhónap2012 tárlatai a realitás és fikció szerepét vizsgálják a kortárs fotóművészet alkotásiban.
A kiállítás megnyitóján V. Molnár Imre: Snapsz kutyus a hajón című zeneművét basszus blockflötén adta elő, majd Dömötör László saját verseiből olvasott fel
A kiállítás november 25. csütörtök – vasárnap 10-18 óráig tekinthető meg a Vaszary Villában.

forrás ÖS