- Kultúra

A szabadság fotósa – kiállítás Jean-Pierre Pedrazzini képeiből

A szabadság fotósa címmel Jean-Pierre Pedrazzini francia fotóriporternek az 1956-os forradalom alatt készített képeiből nyílt kiállítás a budapesti Balassi Intézetben csütörtökön. A tárlat a Köztársaság téri harcokban halálosan megsebesült fotós munkáiból mutat be válogatást több mint húsz képen keresztül.

Jean-Pierre Pedrazzini

Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója a megnyitón kiemelte: a november 4-ig látható kamaratárlat az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójára nyílt. Kitért arra, hogy a Balassi Intézet célja a magyarság jó hírnevét eljuttatni a nemzetek közösségébe, ezért szentelték „az értünk vérét ontó” francia fotográfus emlékének a kiállítást.  Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az emlékezés fontosságát hangsúlyozta. Mint fogalmazott, a magyar történelem legnagyobb katasztrófája az, hogy évtizedekig nem lehetett beszélni egy olyan meghatározó eseményről, mint az 1956-os szabadságharc.

Felidézte, hogy a 29 évesen meghalt Jean-Pierre Pedrazzinit a kollégái nevezték el a szabadság fotósának. „Képei révén belülről élhetjük meg, mi is történt a forradalomban” – hangsúlyozta az államtitkár.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy a fotográfia kiemelt szerepet kap az 56. évfordulón, hiszen a Terror Háza Múzeum és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közös fotókiállítással emlékezik meg a forradalomról, emellett a Kossuth téren is fényképekből nyílik tárlat. A politikus hozzátette: a forradalom „büszkeségre, hitre és gyászra is okot ad”.     Jean-Pierre Pedrazzini a Paris Match fotósaként bejárta a világot, még a Szovjetunióba is sikerült eljutnia. Magyarországra 1956. október 27-én érkezett, először Mosonmagyaróváron fényképezett, majd Budapesten örökítette meg a forradalmat. A halálos sebesülés október 30-án a Köztársaság téren érte, több életmentő műtét után november 3-án Párizsba szállították, ahol november 7-én elhunyt. A fotós egyike azon keveseknek, akik haláluk után lettek a francia Becsületrend lovagjai. A képek a Párizsi Magyar Intézetből kerültek a Balassi Intézetbe. Hat évvel ezelőtt, a forradalom 50. évfordulóján a párizsi Luxembourg kert szomszédságában volt látható egy nagyszabású szabadtéri fotókiállítás Pedrazzini munkáiból a Párizsi Magyar Intézet szervezésében.

forrás MTI