Szürkehályog műlencsék
- Egészség

Szürkehályog műlencsék: mit érdemes tudni róluk?

A szürkehályog műtét során a szemről eltávolítják a homályos lencsét és mesterséges, műlencsével helyettesítik. A műlencse beültetése után a látás javul, azonban nem mindenkinél alkalmazható ez a műtét, ezért mindenképpen egy előzetes vizsgálatra van szükség. Nagyon fontos, hogy a kezelőorvos pontosan elmagyarázza, hogy milyen lehetőségek közül lehet választani, hiszen így választható ki az a műlencse, amely a legjobb látást fogja biztosítani a műtét után.

Milyen műtétek közül lehet választani?

Egy hagyományos szürkehályogműtét során a sebész egy vékony penge segítségével bemetszéseket ejt a szemen és eltávolítja a szürkehályogot. A szürkehályog eltávolítása után helyezi be a kiválasztott műlencsét. Ma már lehetőség van lézerrel segített szürkehályogműtétre is, amikor a sebész lézerrel végzi el a bemetszéseket, amely igen nagy pontosságot és biztonságot jelenthet. Ha még többet szeretne megtudni a műlencsékről, akkor mindenképp érdemes szétnéznie Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista weboldalán.

Milyen tünetek esetén érdemes szakemberhez fordulni?

A szürkehályognak nagyon is könnyedén érzékelhető tünetei vannak. Ilyen a homályos látás, az elhalványuló színek, a rossz éjszakai látás, a szem káprázás, ami leginkább reflektoroknál vagy lámpák fényénél jelentkezik, esetleg a kettőslátás. Szürkehályogra utal az is, ha a szemüvegünket vagy a kontaktlencsénket gyakorta kell dioptriaváltozás miatt cserélni. Ezek a tünetek természetesen utalhatnak egyéb szembetegségekre is, így, ha ezeket a tüneteket észleljük, akkor mindenképpen kérjünk szemvizsgálatot.

Mi is az a szürkehályog?

A szürkehályog tulajdonképpen a szemlencse elhomályosodása, amely sajnos egy visszafordíthatatlan folyamat. Mivel a szemlencsének fontos szerep jut a szem fénytörésében, ezért elkerülhetetlen, hogy gond esetén elvégezzék a szürkehályogműtétet. Szürkehályog megbetegedés esetén a látás egyre csak romlik és már a gyakori szemüvegcsere sem jelent megoldást a problémára. Ez a betegség csak műtéttel orvosolható, erre semmilyen gyógyszer nem létezik és érdemes minél előbb a műtét mellett dönteni, hiszen a gyengén látás hosszú távon nagyon kellemetlen tud lenni.

Mire számíthatunk, ha Dr. Nagymihály Attila végzi el a szürkehályogműtétet?

A modern lencse beültetése után sem közelre, sem pedig távolra nem kell majd szemüveget hordani. Még olvasószemüvegre sem lesz szükség. A specialista mintegy 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, így bátran keressük őt fel kérdéseinkkel, problémáinkkal. Tapasztalatát számtalan látásjavító műtét elvégzésének és 15 éves klinikai gyakorlatának köszönheti. Eddig több mint 10 000 műtétet hajtott végre. A szürkehályogműtét egy teljesen fájdalommentes eljárás és az érzéstelenítést is szemcseppekkel végzik. A műtét után végleges optikai eredményt kapunk és évek múltával sem kell látásromlással számolni. Mivel ambuláns beavatkozás keretében végzi a műtéteket, igy röviddel a műtét után már haza is lehet menni.