kenőolaj
- Vállalkozás

Ilyen előnyökkel jár a kenőolajok felhasználása

A kenőolajok sok esetben lehetnek hasznosak, hiszen amellett, hogy a minőségi fajták tartósak, eljutnak minden olyan felületre, ahová más anyagok nem képesek. Nagy előnyük, hogy feloldanak minden olyan szennyeződést, ami erős terhelés vagy pedig a magas hőmérséklet miatt keletkeztek oda. Már csak az a kérdés, hogy milyen pozitív hatása van a kenőolajok felhasználásának? Cikkünkben erre térünk ki részletesebben!

Mi az a kenőolaj?

A kenőolajok olyan nagy teljesítményekre képes anyagok, amik ugyanúgy, mint a kenőzsírok, képesek csökkenteni a mechanikus kopásokat és az esetleges súrlódásokat, mindezt természetesen megfelelő összetételben.

Amennyiben pedig a vegyi szempontokat veszünk figyelembe, akkor ezek olyan keverékek, amik két részből állnak. Az egyik ilyen az alapolaj hányad, ami ilyenkor egy alapolajról, illetve egyfajta alapolaj keverékből áll. A másik része a mindenkori adalékanyag, ahol a hányad és a fajta a kívánt hatáshoz képest változik.

Milyen előnyei vannak az olajkenésnek?

Rengeteg kenőanyag jöhet szóba, attól függően, hogy éppen milyen gyártási folyamatról van szó. Az előnyei azonban vitathatatlanok, hiszen képesek csökkenteni a súrlódást, illetve a kopást, hiszen egyfajta folyadékfilmet képeznek, így védik meg a felületeket. Emellett jó hőelvezetéssel rendelkezik, hiszen a súrlódás hőt okoz, amit csak egy megfelelő anyag tud probléma nélkül elvezetni. Mivel egy hatásos kenőolaj csak kis eséllyel indul bomlásnak, így egy rendkívül tartós anyagról beszélhetünk.

Az olajkenés hatékony lehet a nehezen elérhető helyeken is, hiszen jó a folyékonyságuk, így még a láncokhoz is képest eljutni. A maradékanyagokkal kapcsolatban is vannak előnyös tulajdonságai. A hatékony kenőolajok ugyanis mindenféle szennyeződést képesek feloldani, amik az erős terhelés és a magas hőmérséklet miatt kerültek oda. Ilyenkor azonban olyan típust érdemes választani, amik csak kis mértékben képeznek maradékanyagokat. A Klüber kenőolajgyártó szerint tehát több előnnyel is járhat a megfelelő kenőolaj használata.

A kenőolajok fő felhasználási területei

A kenőanyagokat több helyen is előszeretettel alkalmazzák. Az egyik ilyen a gördülőcsapágy, illetve a siklócsapágy. Emellett hatékonynak számít a nyitott és zárt hajtóműveknél, a lánchajtásoknál, a tengelykapcsolóknál, a rugóknál, a meneteknél, illetve a tömítéseknél egyaránt. A Klübernél kapható típusok között található hajtóművekhez, légsűrítőkhöz, de még gázkompresszorokhoz való változat egyaránt.

A különböző teljesítménnyel rendelkező hajtóművek ugyanis a méretükük és a súlyuk egy időben történő csökkentése mellett képesnek kell lenniük nagyobb teljesítményre is. Emellett nem árt stabilnak lenniük a magasabb üzemi hőmérséklettel szemben sem, hiszen az csökkenti a fogaskerekes hajtások, illetve természetesen a klasszikus kenőanyagok tartósságát egyaránt. A gyártó termékeinek hála azonban alacsonyabban tartható a kopás, miközben növelhető a hatékonyság, így pedig egyértelműen lecsökkennek a karbantartási és persze az üzemeltetési költségek is. Remek védelmet adnak a berágódásokkal, de még a foltosodással szemben is. A webáruház nagy előnye, hogy környezetbarát és biológiailag könnyedén lebomló típusokat is forgalmaznak, ami a fenntarthatóságban játszik nagy szerepet.

A siklócsapágyhoz való kenőolajok előnyei

Egy siklócsapágynak megfelelően kell működnie mindenféle időjárási körülmények között, bármilyen nagy fordulatszám esetén, de ellen kell állniuk az agresszív közegek behatásával szemben is. Ehhez járulhat hozzá az eszköz megfelelő kenése, hiszen az olajok megerősíthetik a kopásállóságot, védi az alkatrészt a korróziótól, emellett pedig hatással van a teljesítményképességre egyaránt. Elmondható továbbá, hogy a megfelelő kenőanyaggal lekent siklócsapágy élettartama is látványosan megnövekedhet. A termékválaszték nem véletlenül tesz eleget mindenféle kenéssel szemben támasztott követelménynek, hiszen csak így óvhatóak meg ezek területek.

Érdemes tehát többféle alkatrészhez, más-más kenőolajat beszerezni és kipróbálni annak érdekében, hogy az eszköz élettartamát a lehető legnagyobb mértékben meg lehessen növelni.