Emelő toló erkélyajtó
- Otthon

Emelő toló erkélyajtó, ha helytakarékos megoldásra vágyik

Az örökös helyhiányt talán nem kell bemutatni, hiszen a legtöbb háztartás küzd ezzel a problémával. Ez a tény pedig különösen igaz lehet a panellakások esetében, ahol egyébként is kisebb helyiségekkel kell gazdálkodnunk. Ilyenkor fokozottan előtérbe kerülnek az olyan berendezési tárgyak, eszközök, nyílászárók, amelyek a lehető legkevésbé korlátozzák az amúgy is szűkös életterünket.

Milyen erkélyajtót válasszak?

A megfelelő erkélyajtót kiválasztani, már azért sem könnyű feladat, mivel többféle megoldás is létezik a piacon. Mindegyik rendszernek megvan a maga előnye, így bárki találhat az otthonához és igényeihez passzoló kivitelt. A legnépszerűbb típusok azonban még mindig a toló bukó és emelő toló erkélyajtó, főként akkor, ha helyhiánnyal küzdünk otthon. Sokan összekeverik a két típust, de van azért egy kis különbség a két kivitel között.

A toló bukó erkélyajtó egy bukószerkezettel ellátott rendszer, ahol egy gördülő vasalat segíti az oldalirányba történő mozgást. Ez a kivitel továbbá egy fix kerettel rendelkezik, ami egyben azt is jelenti, hogy egy adott küszöbmagassággal fog rendelkezni az ajtó.

Az emelő toló erkélyajtó habár szintén oldalra mozgó kivitel, de már nem rendelkezik bukószerkezettel. Ellenben akadálymentes átjutást biztosít, mivel a szerkezetet akár a padlószintig tudjuk süllyeszteni. Rendkívül könnyen eltolhatók (akár egy kézzel is), így kisgyermekek vagy idős emberek jelenlétében is bátran használhatjuk.

A toló bukó és emelő toló szerkezetek ugyan még mindig versengenek egymással, egyre inkább úgy tűnik, hogy a mérleg az utóbbi felé billen el, ha praktikusságról és stílusos megjelenésről van szó. Ilyen kivitelek az Elegant és Synego termékek is, amelyeket például a Realtherm nyílászáró szakértő cég is forgalmaz – méghozzá elérhető áron, rendkívül széles kínálatban.

Emelő toló erkélyajtó: lehengerlően praktikus választás

Mint már említettük, az emelő toló erkélyajtó messze az egyik leginnovatívabb választás, hiszen vitathatatlan előnyeivel lopta be magát a felhasználók szívébe. Íme néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • kiváló megoldás helyhiány esetén
  • kecses formájukkal szinte bármilyen építészeti megoldásba beleillenek
  • a panoráma kilátás garantált lesz
  • a hatalmas üvegfelületek rengeteg éltető fényt engednek be a helyiségbe
  • nagyon egyszerű és felhasználóbarát a kezelésük, minimális erőbefektetés szükséges a működtetésükhöz
  • kevesebb karbantartást igényelnek, mivel kevesebb bennük a mozgó alkatrész
  • küszöb hiányában pedig nagyon kényelmessé tehető az áthaladás a mozgáskorlátozott személyek számára is

Az esztétikai szempontokról is érdemes néhány szót ejteni. A toló bukó kivitellel ellentétben, az emelő toló erkélyajtó úgy van kialakítva, hogy a működtetéshez szükséges futókocsi a szem számára rejtve marad – az ajtó alsó élében foglal helyet. Ez pedig már önmagában is egy sokkal üdítőbb megjelenést tartogat azok számára, akiknek fontos a letisztult, könnyed megjelenés. A Realtherm kínálatában az Elegant és Synego erkélyajtók közel 50 féle dekoratív színvilágból álmodhatók meg, így bárki megtalálhatja személyes kedvencét a repertoárból, de egyedi igényeket is meg tudnak valósítani.