- Kultúra

Meghalt a filmcsillagok fotósa

Nyolcvanhárom éves korában meghalt Bert Stern, híres filmcsillagok, köztük Elizabeth Taylor és Sophia Loren fotográfusa, aki a színésznő halála előtt az utolsó sorozatot készítette Marilyn Monroe-ról.

A fényképész haláláról helyi idő szerint csütörtökön számolt be partnere, Shannah Laumester filmes, aki elmondása szerint 2009-ben házasságot kötött Sternnel.

A fotósnak Taylor, Loren és Monroe mellett olyan hírességeket álltak modellt, mint Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, majd Madonna és Kylie Minogue. Igazán híressé az a sorozat tette, amelyet Marilyn Monroe-ról készített annak 1962-ben gyógyszertúladagolás miatt bekövetkezett halála előtt hat héttel a Vogue magazin számára. Bert Stern három nap alatt 2571 felvételt csinált a díváról a Los Angeles-i Bel Air Hotelben, a képek The Complete Last Sitting címmel könyv formájában is megjelentek 1982-ben, illetve 2000-ben. „Egyedülálló élmény volt Marilyn Monroe-val egy szállodaszobában” – mondta a fotós egy Laumeister által róla forgatott dokumentumfilmben. Később Lindsay Lohannel megismételte a sorozatot a Vogue számára.

Stern számos felvétele rangos múzeumok, egyebek mellett a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) gyűjteményét gyarapítja.

hirado.hu