falvizesedés
- Otthon

Így szállj szembe a nedves falakkal

Túl azon, hogy nem szép látvány amikor hatalmas szürke foltok éktelenkednek a plafonon, vagy a kád körül, hosszútávon komoly szerkezeti problémát is okozhat a falak vizesedése, éppen ezért nem az lesz a jó megoldás, hogy eltakarjuk a foltot. Főként, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek tűnik hiszen hiába festünk egy vagy akár két réteg falfestéket rá, rövid időn belül átvizesedik és ismét ott lesz a sötét folt, amit nagy erőkkel akartunk rejtegetni. Emellett pedig jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy ha valami miatt nedvesedik a fal, akkor az kevés eséllyel áll meg, hiszen a víz, ahol tud beszivárog, legyen az egy külső vizesedés vagy a szomszéd csőtörése.

Mitől nedvesedhet a fal?

A falak számtalan módon és irányból vizesedhetnek, nézzük melyek a leggyakoribb okok:

  • Idősebb házak esetében gyakori jelenség, hogy szinte teljesen szabályos kör alakban kezd el vizesedni a fal a lakás bármely területén. A szabályos és fokozatosan növekvő forma a szigetelés hibájára utal, ami vagy már elöregedett, vagy sosem volt megfelelően kivitelezve. A fal vizesedés megszüntetéséhez legjobb, ha szakember segítségét kérjük.
  • Ha közvetlenül mosogatás vagy zuhanyzás után jelenik meg a kád vagy a mosogató környékén a vizes folt, akkor egyszerűen az általunk kiengedett víz próbál bejutni a falba. Ennek könnyen elejét vehetjük azzal, ha jobban figyelünk a víz folyására, és igyekszünk elkerülni annak szétfröcskölését.
  • Ha a foltok a falak talajhoz közeli részén jelentkeznek, akkor szintén nem megfelelő vagy már elöregedett szigeteléssel van dolgunk. Ez a rész van legkevésbé szem előtt, így sokszor már jobban eluralkodott a nedvesség a kelleténél mire meglátjuk, és súlyosbítja a helyzetet, hogy ez a ház legjobban vizesedésnek kitett része, hiszen a talajvíz is innen igyekszik betörni az otthonunkba.
  • Amennyiben a vizes folt a vizesblokk közvetlen közelében, vagy a vele szomszédos falon jelentkezik, akkor szinte biztos, hogy a csövek meghibásodásával kell megbirkóznunk, ami lehet egy repedés, de akár törés is. Ebben az esetben ne habozzunk inkább hívjunk szakembert a javításhoz.

Hogyan állítható meg a vizesedés?

Mivel a falak vizesedése nem kizárólag esztétikailag okoznak kellemetlenségeket, hanem hosszútávon szerkezeti és a lakók számára egészségügyi gondokat is jelenthetnek ezért nem érdemes habozni, akár egy apróbb folt esetén se. Hívjunk szakembert, aki megvizsgálja a nedvesedés mértékét, majd megállapítja annak forrását és felvázolja a lehetőségeinket. Nem kizárt, hogy magunk is meg tudjuk oldani a problémát, azonban mérő eszközök és hozzáértés nélkül nem tudjuk annak a mértékét felmérni, így lehet, hogy ha megfelelő tudás nélkül állunk neki, csak fokozzuk a kárt.

Komolyabb csőtörés esetén falbontással is járhatnak a munkálatok, azonban kisebb repedések eltüntetéséhez ma már nem kell hatalmas szerszámokat használni. A javítás első lépése tehát feltárni a vizesedés forrását, majd gondoskodni kell a megállításáról. Ha ez sikerült, akkor hagyjuk kiszáradni a falat, majd a SikaMur vízzáró injektáló krém falba juttatásával gondoskodhatunk arról, hogy a továbbiakban ne nedvesedjen át a fal. Érdemes a tünetek jelentkezése nélkül is alkalmazni az otthonunk talaj felőli részében, ugyanis a SikaMur termékcsalád segít a sérült, vagy elmaradt szigetelés pótlásában, ugyanis falbontás nélkül jut el a legkisebb hajszálrepedésekig, fokozza a talajvízben található sók lekötését, miközben biztosítja a falak lélegzőképességét.