beton javítása
- Otthon

Beton javítása? Lehetséges, mutatjuk hogyan

Bár elnyűhetetlennek gondoljuk, ennek ellenére az idő, és a környezeti hatások mégis meglátszanak a betonon is. Elrepedhet, mélyedések, kisebb és nagyobb gödrök keletkezhetnek a felületén. Javításába pedig igen nehezen vágunk bele, és sok esetben azzal sem vagyunk tisztában, hogy hol kellene kezdeni, vagy kitől kérhetnénk segítséget a munkálatokhoz. Viszont javasolt időben cselekedni, mert a mélyebb repedések akár szerkezeti károkhoz is vezethetnek.

Mi okozhat kárt a betonban?

Szinte mindent kibír azonban, ha nap mint nap mázsás súlyok, nehéz munkagépek mozognak rajta, esetleg extrém környezeti hatásnak van kitéve az a legerősebb anyagot is igénybe veszi, minek következtében megsüllyed, vagy elreped. Persze, ha az otthonunkról van szó, akkor ez a kisebbik tényező. Lakások, házak esetében valószínűleg előzetesen elnagyolt munkálatokkal, kivitelezési problémával állunk szemben. Sok esetben pontatlan és korai a zsaluzás, vagy nem megfelelő az utókezelés, ami korai elöregedéshez vezet. Olykor azért szükséges a beton javítása idő előtt, mert rossz minőségű volt a betonkeverék, amit letettek az előzetes munkák során – túl kevés, vagy túl sok cement került bele.

Beton javítása burkolat bontás nélkül

Amikor nagyszüleink találkoztak a betonban keletkezett hibákkal, számukra nem volt más megoldás, mint felbontani az egész burkolatot, majd a törmelékek elhordása után teljesen újra betonozni az egész területet. Az utóbbi évtizedekben viszont fejlődött annyit a szakma, hogy erre már nem minden esetben van szükség. Ma már lehet a beton hibáit javítani. Persze manapság is akadnak olyan sérülések, amikor mindent fel kell szedni és újra betonozni, főként, ha szerkezeti károk is vannak, vagy rosszul lerakott, esetleg hibás betonozással állunk szemben. A kisebb, felületi beton hibákat azonban már akár házilag is javíthatjuk, csupán meg kell találnunk a javításra alkalmas anyagot, és követni a használati utasításban leírtakat.

Hogyan válasszunk a beton javítására alkalmas anyagot?

Először is vizsgáljuk meg, hogy valóban elegendő lesz-e a felületi kezelés. Ez legtöbbször látszódik a sérülés mértékéből. Ha felületi kopásról, vagy nem túl mély repedésről van szó, akkor az alábbiakat kell a választás során figyelembe venni:

  • valóban alkalmas-e az adott felület javítására,
  • milyen az anyag állaga, bedolgozhatósága, száradása,
  • az anyag milyen mértékű zsugorodására számíthatunk a száradás után,
  • megfelelő rugalmassággal rendelkezik-e a hosszan tartó strapabírósághoz,
  • hogy néz majd ki száradás után, mennyire lesz esztétikus a javítás, igényel-e további beavatkozást.

A jól kiválasztott anyag megalapozza az egész javítás eredményességét. A SikaRep® S egykomponensű javítóhabarcs kiváló bedolgozhtóságával segíti a beton tökéletes és időtálló javítását. Jól tapad, alacsony a száradás utáni zsugorodás mértéke, illetve rendkívül széles felhasználási területre alkalmas. Egyaránt javasolt kisebb és nagyobb sérülések javítására is, és extrém ellenálló képességgel bír a faggyal szemben.

Néhány jó tanács mielőtt nekilátunk a javításnak

  • extrém időjárási körülmények között ne kezdjünk bele a javításba, azaz 5 C˚ alatt és 30 C˚ fölött inkább várjuk meg még jobb idő lesz,
  • fontos, hogy a javítandó felület és a környéke teljesen tiszta legyen, por és zsírmentes,
  • egy nap után nézzük meg az anyag zsugorodását, és az esetlegesen kimaradt egyéb hibákkal együtt javítsuk, ha szükséges,
  • körülbelül egy hetet vesz igénybe a teljes száradás, így előtte lehetőség szerint ne terheljük a felületet,
  • mielőtt hozzálátunk a javításhoz, olvassuk el a javító anyag leírását, és szerezzünk be minden szükséges védő-, és segédeszközt előre.