medenceépítés
- Otthon

Hogyan kezdjünk hozzá egy saját medence építéséhez?

A nyári hőségben nincs is jobb annál, mint csobbanni egyet a saját medencékben. Ha adottak a körülmények, tehát rendelkezünk akkora hellyel, hogy akár el is férne egy medence a kertünkben, akkor nem érdemes gátat szabni a vágyainknak. Viszont mielőtt belevágunk a kivitelezésébe előtte javasolt néhány kérdést jól átgondolni, majd utána szakembert hívni, vagy akár magunk nekiállni.

Melyek azok a kérdések, amiket át kell gondolni medence építés előtt?

  1. Mekkora terület áll a rendelkezésünkre? Ezzel együtt az anyagi lehetőségeinket is mérlegelnünk kell, hiszen nem kizárólag a rendelkezésre álló szabad terület, de az anyagi határaink is megszabhatják a medence méretét. Szabad terület esetén látnunk kell a medence környezetét is, hisz biztosan szeretnénk napágyat, vagy legalább néhány széket, és asztalt köré helyezni, ezek mellett pedig az építkezésre vonatkozó szabályokat is bele kell vennünk a számításba.
  2. Milyen medence formában gondolkozunk? Az esetek legnagyobb százalékában kerek, ovális, vagy téglalap alakú medencét szokás építeni. Persze a további, akár extrém formák sem lehetetlenek, viszont érdemes figyelembe venni olyan a medencével járó dolgokat, mint tisztíthatóság, a medence megfelelő téliesítése, vagy védelme, amikor nem használjuk azt. És az sem utolsó, hogy milyen célból szeretnénk medencét, mivel nagyobb medence esetén kellemes, ha a pancsolás mellett úszásra is tudjuk használni.
  3. Milyen mély legyen a medence? A medence mélységét az is meghatározza, hogy milyen felszínre voksolunk: azaz feszített vagy süllyesztett víztükörre vágyunk? A kettő közötti különbség nagyon egyszerű, de annál meghatározóbb, hiszen a feszített víztükör esetén a medence teljesen fel van töltve, azaz olyan mély lesz amilyen magas a medence fala, még a süllyesztettnél 15-20 centiméterrel lejjebb esik a víz felszíne, mint a medence széle. Így ezt javasolt már tervezéskor számításba venni.
  4. Milyen építési módot fogunk alkalmazni? Tucatnyi építési mód használatos ma már a medencék kialakítása során, és érdemes jól átgondolni, hogy milyen anyagból készüljön a medence teste, illetve, milyen burkolatot ezzel együtt szigetelést kapjon. A legnépszerűbb a fémfalú, fóliás medence, mivel esetében nagyon jó az ár-érték arány, és könnyen felépíthető. Magasabb árkategóriában azonban a beton-, illetve a kerámiamagos poliészter medence is igen közkedvelt. Az alapanyag mellett nagy hangsúlyt kap a tökéletes szigetelés, amihez a Sikalastic®-152 kétkomponensű cementhabarcs kiváló választás, mivel kimondottan rugalmas vízszigeteléshez és betonvédelemhez lett kialakítva.
  5. Milyen extrákat szeretnénk a medencéhez? Ha medence, akkor legtöbben kizárólag a nyári hónapokra gondolunk, azonban miért ne lehetne télen is használni? Abban az esetben, ha a hűvösebb hónapokban is szívesen csobbannánk, nem csupán két vagy három hónapig akarjuk használni, javasolt elgondolkodni a fűtött medence építésén. Igaz ez az opció megdobja a költségeket viszont megfelelő körülmények között megéri meghosszabbítani a „nyarat”.
  6. Saját magunk szeretnék megépíteni, vagy inkább szakemberre bíznánk? Bár jócskán csökkenti a költségeket, de ha soha nem vettünk még részt medence építésében, akkor javasolt kivitelező segítségét kérni. Legalább néhány konzultáció, felmérés és jó tanács erejéig. Egyszerűnek tűnhet az építése viszont könnyű olyan mértékben mellé nyúlni, ha nem vagyunk tisztába az alapokkal, illetve nem tudjuk kellőképpen felmérni a saját lehetőségeinket, hogy sokkal nagyobb veszteséggel kötjük be a végén, mintha rászántuk volna azt a plusz pénzt a szakemberre. Beton-, és kerámiamagos prémium medencék esetén javasolt a teljes kivitelezést hozzáértőre bízni, főleg, ha egész éves használatra készül a medence.