hidegburkolás menete
- Otthon

Magad csinálnád? Mutatjuk a hidegburkolás menetét lépésről lépésre

Egy szép csempe ápol és eltakar, nem utolsó sorban pedig védelmet nyújt a falak számára. A hidegburkolatok kihagyhatatlan elemei a vizes, igénybevett helyiségeknek, és lássuk be, igen izgalmas feladat a burkolóelemek kiválasztása, bármelyik részébe is kerül a lakásnak. Ez a folyamat és a vele járó munkálatok egy új lakás építése során sem maradhat el, de a lakásfelújításnak is szerves része, amihez sok esetben kérjük szakember segítségét, de mi van, ha mégis magunk csinálnánk?

Mutatjuk, hogyan érdemes saját kezűleg belevágni a burkolatok lerakásába.

A legizgalmasabb valóban a hidegburkolat kiválasztása, hiszen azzal fogunk nap mint nap szembesülni és fontos, hogy szeressük azt. Viszont szerkezeti szempontból az sem utolsó, hogy mivel fogjuk felrakni azokat az elemeket, illetve milyen felületre kerülnek. Ehhez jó, ha van némi alapismeretünk, amennyiben nincsen kérjük ki egy kivitelező véleményét, legalább a szigetelő-, és a ragasztóanyag kiválasztásához.

A hidegburkolás menete lépésről lépésre

Különösen nagy kihívást jelent a vizes helyiségek burkolása, hiszen itt nem csupán a burkolat rögzítésére kell fókuszálnunk, de fokozott figyelmet igényel a felület előkészítése, a falak megfelelő szigetelése, a ragasztás, a rugalmas tömítés és a fugázás is.

1. Felület előkészítése

Ha van előző burkolat, akkor attól szabadítsuk meg a felületet, ha nincs akkor is fontos, hogy nézzük át a burkolni kívánt területet és tisztítsuk meg minden szennyeződéstől, zsírtól és portól egyaránt. Egyenetlen felület esetén hozzuk egyenesbe azt, mivel egy apró repedés vagy mélyedés is problémát okozhat. Ne menjünk el mellette, nem elég, hogy a csempe majd eltakarja. El fogja, viszont ott nem lesz akkora tapadása, illetve a víz is beszökhet alá, ami komoly károkat okozhat a falak szerkezetében.

A javítást betonnal, gletteléssel, vagy egyéb tömítőanyaggal tudjuk kivitelezni. Viszont érdemes tudni, hogy vízálló beton, és glettanyag nem létezik, így a javítás során szigetelni is kell a felületet. A Sikalastic®-152 kétkomponensű cementhabarcs a rugalmas vízszigeteléshez és betonvédelemhez is tökéletes megoldást kínál. Könnyű használata mellett ideális vízszigetelést és rugalmasságot biztosít a falaknak és az aljzatnak.

2. Tervezés

A burkolóelemek vásárlása előtt már végeztünk egy hasonló számítást, viszont, amikor a lerakásra kerül a sor figyelembe kell venni olyan „apróságokat”, mint a sarkok egyenetlensége, vagy a beépített berendezések, amiket valószínűleg körbe kell majd raknunk a lapokkal, ehhez pedig nem árt pontosan méretezni azokat. Nézzük meg, hogy hol van fűtőtest, csaptelep, vagy bojler – az is lehet sajnos, hogy egyes helyeken nem sima derékszögekkel lesz dolgunk. Gondoljuk ezt át, és ennek megfelelően készítsük elő a burkolóelemeket. Majd tervezzük meg a pontos lerakásukat. Javasolt egy pontot és irányt kiszemelni, ahonnan és amerre haladni fogunk a munkával.

3. Ragasztás és fugázás

Ha egyszerre burkoljuk a falakat és az aljzatot is, akkor javasolt a falakkal kezdeni, hiszen így megmarad a járófelületünk. A tervek szerint kezdjük el egyenletesen felkenni a bekevert ragasztót egy fogazott glettvassal, majd a lapokat enyhe nyomással kezdjük el a helyükre tenni. A vágott részeknél is ügyeljünk arra, hogy jól illeszkedjenek az elemek, illetve jó, ha van nálunk egy vízszintmérő, ami segít egyenesben tartani a dolgokat. Ha a ragasztó teljesen megszáradt, akkor nekifoghatunk a fugázásnak, amit szintén egy előkészítéssel fogunk kezdeni. Tisztítsuk meg a lapokat a ragasztó maradványoktól, és távolítsuk el a fúgakereszteket, amit az ideális eltartás miatt helyeztünk a lapok sarkaihoz. A fugázáshoz kövessük a csomagoláson feltüntetett instrukciókat.