designburkolat lerakása
- Otthon

Alakítsd át az otthonod hangulatát design burkolatokkal!

Észre sem vesszük, de az otthonunk különféle burkolati elemei sokkal meghatározóbbak, mint első hallásra gondolnánk. Persze, ahol minden csillog és villog ott ez nem tűnik fel, hiszen minden passzol, és teljesen természetes, hogy csempe van a falon. Viszont, ha egy régebbi típusú vagy netán teljesen más ízléssel rendelkező otthonába lépünk be, akkor egyből szembetűnik, hogy valami nincs rendben. Majd hamar rá lehet jönni, hogy a megkopott padló, vagy a kissé már szürkés fürdőszoba csempe okozza a gondot.

Viszont azt is tudni kell, hogy ez egy természetes dolog, a használatban elkopnak a burkolatok, ezért, ha körbenézünk a lakásunkban és hasonló képet látunk, akkor megérett a helyzet a felújításra. Ahogy a lakás minden újításra szoruló részéhez, úgy a buroklatok lerakásához is hívhatunk szakembert, viszont, ha van időnk és kedvünk hozzá, akkor sokkal kedvesebb lesz a számunkra, ha magunk csináljuk olyan elemekkel és variációkkal, amilyenekkel csak szeretnénk. A design burkolatok lerakása lehet, hogy kíván némi utánajárást, ezért most hoztunk egy gyorstalpalót minek mentén bárki el tud indulni.

Mi számít design burkolatnak?

A fogalom igen tág, hiszen minden olyan burkolóelem annak számít, ami a funkcionalitáson túl sokkal inkább a megjelenésre teszi a hangsúlyt. Ám ez napjainkban már jócskán keveredik, hiszen sok design burkolóanyag alakult ki éppen a praktikum mentén. Divatba jöttek a természetes elemek, a hatalmas burkolólapok, és a márvány. A márvány esetében, mind a felrakás könnyedségét, mind a költségeket tekintve a készítők felismerték, hogy túl kell lépni az eredetin és más anyagból létrehozni ugyanazt a hatást. Így ma már tucatnyi olyan csempét vagy járólapot kapunk, ami csak úgy néz ki, de igazából sokkal praktikusabb és „pénztárcabarátabb” anyagból készült.

Így fogjunk hozzá a design burkolatok lerakásához

  1. Készítsük elő a terepet!

Mielőtt bármit is csinálnánk elengedhetetlen, hogy megtisztítsuk a burkolásra szánt területet. Ha teljes cserére szánjuk rá magunkat, akkor az előző burkolatot le kell bontanunk, és annak minden maradványától megtisztítani a felületet. Ha egyenetlen az aljzat, akkor hozzuk szintbe azt úgynevezett aljzatkiegyenlítőkkel. A Sika-Schönox Uniplan vékonyabb kiegyenlítést tesz lehetővé 1-10 mm között, míg az FPL Plus-al akár 30 mm-ig, vagy töltve akár 50-60 mm-ig is segít a kiegyenlítésben. Mindkettő rendkívül gyorsan száradó anyag, és tökéletesen egyenletes felületet biztosítanak a kiszemelt burkolat alá.

2. Mivel alapozzunk?

A jobb tapadás érdekében ne feledkezzünk el az alapozásról sem. Az alapozó választásánál vegyük figyelembe az aljzat nedvszívóképességét, rendelkezik-e az anyag EC-1 Plus minősítéssel, azaz, hogy minél alacsonyabb legyen az alapozó környezetre gyakorolt hatása. Illetve nézzük meg, hogy szükséges-e hígítás, vagy a flakonból egyből használható a szer.

3. Végül pedig jöhet a ragasztás

A ragasztás megkezdése előtt tervezzük meg, gondoljuk át a folyamatot. Nézzük meg, hogy pontosan kijönnek-e az elemek, vagy el kell vágni. Ha vágni kell, akkor nagyon pontosan tegyük. Vegyük figyelembe az akadályozó tényezőket, mint például fűtőtest, vagy csaptelep, esetleg bojler. Minden olyat, amit nem tudunk leszerelni, hanem körbe kell burkolnunk. Szemeljünk ki egy kiindulási pontot és fokozatosan kenjük fel a rögzítéshez használt ragasztót, majd illesszük rá a burkolóelemet. A ragasztó kiválasztása során javasolt figyelembe venni annak száradási idejét. A Sika termékcsalád tökéletes választékot kínál olyan termékekkel, melyek nem igényelnek ideiglenes ragasztást, vagy alátámasztást, mivel gyors száradásuknak köszönhetően garantálják a hatékony munkát.