toszkán konyha
- Étel-Ital

A toszkán konyha alapanyagai

A toszkán konyha mindenki számára tartogat valami izgalmasat, a húsimádók és a vegetáriánusok is megtalálják a számukra érdekes ételeket. Egyszerű, ízletes és könnyen elkészíthető ételek ezek. Mindenkinek, aki Toszkánában jár érdemes lenne részt vennie egy főzőtanfolyamon, hogy bepillantást nyerjen a konyhaművészetükbe.

A legfontosabbak

A toszkán konyha középpontjában az egyszerűség áll. Különféle bab és borsófélék, kenyér, friss, szezonális zöldségek, gombák és gyümölcsök.

Ha vetünk egy pillantást a toszkán tájra, rögtön megpillantjuk fő alapanyagait, melyeket a konyhában használnak. Az ezüstösen csillogó olívaültetvények, tündérmesébe illő gesztenyefa erdők, szépen gondozott szőlők, etruszk időkből származó romok között legelésző birkanyájak, illatos zsálya és rozmaring mezők.

Az olívaolaj

Az olívolaj az egyik legfontosabb alapanyag, főzéshez, salátákhoz, kenyér mellé és levesek ízesítésére is használják. Elsősorban a moraiolo, leccino, frantoio és a pendolino fajtákat termesztik. A választék hatalmas, a minőségük kíváló, ami az árakban is megmutatkozik. Egy biztos, aki egyszer is kóstolta már eredeti toszkán extra szűz olívaolajat, soha nem akar majd szupermarketben kapható „hasonmást” vásárolni.

Az olívaolaj mellett egy toszkán kamra polcáról sem hiányozhat a zsálya, a rozmaring, a gesztenye, a pecorino sajt, különféle babfélék, a sonka és a tipikus toszkán kenyér, ami mindig is fontos szerepet töltött be, mint alapélelmiszer. Az eredeti toszkán kenyér sótlan, ez sokak számára szokatlan, sőt egyesek számára megszokhatatlan is. A kenyeret nem csak a hidegkonyhában használják, hanem néhány leves elengedhetetlen összetevője is.

Tészták

Toszkána többféle hagyományos tésztaspecialitással is dicsekedhet. Ilyen például a széles tészta, a pappardelle, melyet sokszor készítenek vadraguval (többnyire nyúl- vagy vaddisznóhúsból elkészítve).
Főleg Siena környéki étlapokon találjuk a Pici-t, mely egy kézzel tekert, a spagettinél valamivel vastagabb tésztaspecialitás, amit paradicsomos, húsos, fokhagymás mártásokkal is megkóstolhatunk.

Zöldségek

Sok étel központi eleme a zöldség: articsóka, spárga, édeskömény, zöldborsó és vadgombák, így sok vegetáriánus is kedvére válogathat a toszkán receptek között.

Húsok

A régió híres kitűnő minőségű húst adó marháiról is. A Val di Chiana-ban és Val d’Arno-ban számos chianina marha látható, ebből készül a „bistecca alla fiorentina“. Elkészítéséhez a húst faszénen grillezik és csupán sóval, borssal és olívaolajjal fűszerezik.

A „tagliata di manzo“ szintén egy marhahúsból készített specialitás Arezzoból: a megsütött és felszelt marhahús szeletet zöldborssal, friss rozmaringgal fűszerezik, s olívaolajjal meglocsolják.

Híresek és kedveltek a sertéshúsból feldolgozott termékek, a szalámik és kolbászok is, mint például a Prosciutto toscano, a pármaihoz hasonló, de erőteljesebben sózott sonka, a Mazzefegato – a szomszédos Umbriából átvett kolbászféle, a Finocchiona , egy vastag, hosszú édesköménymagokkal ízesített szalámiés a Lardo de Colonnata Carrara környékéről, ez zsírszalonna sózva, fűszerezve.

Toszkánában igen népszerűek a vadhúsok, azok közül is kiemelkednek a vaddisznóhúsból készített különböző ételek.

Központi helyük van a sajtoknak is, a legismertebb és legkedveltebb mind közül a juhsajtból készült pecorino.
forrás: Gasztrotrip