- Kultúra

Újabb 80 millió forint ismeretterjesztő filmekre

Tizenegy alkotó között a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jankovics Marcell, valamint Tóth Zsolt Marcell, a négyszeres Aranyszem-díjas operatőr ismeretterjesztő filmje is nyert finanszírozási hátteret a forgatáshoz.

Majdnem egy tucat új, televíziós ismeretterjesztő film gyártása indulhat el a Médiatanács közel 80 millió forintos támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Programon keresztül. Az idén összesen 225 millió forintos kerettel indult Kollányi Ágoston- pályázat legutóbbi fordulójában a testület 11 filmtervet támogatott.

A filmtervek izgalmas és érdekes alkotásokat vetítenek előre. Találunk köztük történelmi témákat feldolgozó alkotásokat, és készül ismeretterjesztő film Magyarország természeti kincseiről, halászatról, méhészetről is.

Jankovics Marcell Szent István király életéről forgat gazdag történeti és művészeti keretbe ágyazott filmet. A film a tervek szerint valódi szintézise lesz a témához kapcsolódó történelmi, kulturális, népi és egyházi hagyományoknak, valamint az irodalmi, zenei és képzőművészeti értékeknek.

Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének életéről készít ismeretterjesztő filmet Katona Zsuzsa. Az alkotó szerint erre azért is szükség van, mert még mindig sok a homály és a félreértés a világhírű magyar orvos sorsa és tevékenysége körül. Katona Zsuzsa, rendező az igazság feltárására vállalkozik és célja, hogy bemutassa a XIX. századi kutató tudományos igazság iránti szilárd elkötelezettségét.

Izgalmasnak ígérkezik Stodulka Gábor legújabb munkája is, amely Tóth Zsolt Marcell operatőri segítségével a „magyar ezüst”, vagyis az alumínium gyártás és bauxit-kitermelés világába kalauzol. A Bauxit expedíció-ban tudományos szakértők és ismeretterjesztők együtt tárják fel, hogyan befolyásolja életünket az alumínium.

Mosonyi Szabolcs filmje az európai hód és a nagy kormorán főszereplésével egy szigetközi kalandozásra hívja a nézőket. A filmből azonban nem hiányozhat az ember sem, aki aranyat mos, táplival halászik, kenutúrázik, biciklizik, folyót szabályoz – és ökológiai katasztrófát okoz.

Természeti kincseinkről Oláh Kata is készít filmet, sorozatából a Káli medence Pannon kőtengerét ismerhetik meg a nézők. A nyertes filmtervek alkotói között van még Borsody István A balatoni halászat című munkája, Kóródi Ágnes Méhek nélkül a világ című ismeretterjesztő filmje, B. Révész László A bennünk rejlő védelem, és Dombrovszky Linda a Halak megmentése című filmje.

A pályázat részleteiről és a nyertesekről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.