erzsébet program
- Utazás

Rendkívül sikeres volt az Erzsébet Program táboroztatási alprogramja

Tíz héten át 660 ukrajnai gyermeknek biztosít táborozási lehetőséget a magyar kormány – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a velencei táborban. Soltész Miklós azt mondta: olyan rászoruló, az Ukrajnát sújtó háborúban szenvedő ukrán családok gyermekeit látják vendégül Velencén, akiknek az édesapjuk meghalt vagy megsérült a harcokban, illetve jelenleg is kint teljesít szolgálatot a fronton.

Az államtitkár elmondta, rajtuk kívül az Erzsébet-program keretében háromezer kárpátaljai magyar gyermek is táborozhat Magyarországon. Arról is beszélt: a kárpátaljaiak mellett 1200-an nyaralnak itt Erdélyből, a Felvidékről Szlovéniából, a Délvidékről és Horvátországból. Az Erzsébet-programra utalva hozzátette: Magyarország erejét, elkötelezettségét szolidaritását mutatja, hogy az elmúlt években felállt egy olyan rendszer, amelyben több százezer gyermek üdültetését, nyaraltatását biztosítják.

Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben még 50 ezer, majd a következő években csaknem 80-80 ezer, az idén pedig 100 ezer gyermek nyári üdültetésében segít az állam. Mihajlo Junger, Ukrajna magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője kiemelte, hogy a táborba több gyermek Zsitomir városából érkezik, ahol katonai táborok vannak és véres harcok dúltak. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajnában is lesz olyan helyzet, hogy magyar gyerekeket tudnak fogadni Kárpátalján, a Kárpátokon túl, a hegyekben, a tavaknál és a Krímben is. Egy „békés ukrán Krímben” – mondta.

Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója úgy fogalmazott, a táborban a nyaralás mellett Magyarország megismertetése is cél, az, hogy a fiatalok tudják meg, ki a szomszédjuk. Azt mondta: főleg a Kárpátokon túl élők nem hallanak olyan híreket, hogy „Magyarország ebben a háborúban mégis támogatja Ukrajnát”. A szószóló fontosnak nevezte, hogy az itteni élményeket, híreket a gyerekek a tábor után hazavigyék. Kravcsenkó György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke is köszönetet mondott a csonka családokból érkező gyermekek fogadásáért. Úgy vélte, a gyerekek élményein keresztül, amelyeket hazaérkezve megosztanak a családjukkal, a magyar és az ukrán nép is sokkal közelebb kerülhet egymáshoz.

Tessely Zoltán (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a választókerület 35 települése összefogásával egy zömmel magyarlakta kárpátaljai falu, Rát számára hárommillió forintot gyűjtöttek össze. Emellett gyűjtéssel Csap települést segítik, augusztusban pedig 50 fős, kárpátaljai fiatalokból álló csoportot fogadnak egy hétre Gárdonyban és Bicske zánkai táborában. A képviselő elmondta, hogy a választókerületben ruha-, cipő-, játék- és tartósélelmiszer-adományokat is gyűjtenek a külhoni magyaroknak.

Továbi pályázatok az Erzsébet Programban:

Erzsébet Program: pályázat nagycsaládosoknak és fogyatékossággal élők számára
Erzsébet Program: több tízezer gyerek nyaralhatott négy helyszínen
Megjelentek az Erzsébet Program új pályázatai
Szívbeteg gyerekeknek szerveztek élményterápiás tábort