fog
- Egészség

Hogyan vészeljük át a foghúzást?

Mindenki számára égető probléma szokott lenni a foghúzás. Ebben a cikkben leírjuk, hogy vészelhetjük át ezt az időszakot.

Rettegsz a fúró hangjától? A Lidocain szaga beleégett az orrodba, és már a menekülési útvonaltervet készíted? Nagyon gyakori problémának számít a fogfájás, de nyugtatás végett: minden ember legalább egy foghúzáson átesik életében. Számos rémhírt hallasz a foghúzás előtt, hogy kivel mi történt a foghúzás után, mennyire fájt, és vérzett… Ne hallgass rájuk!

A fogorvos a látogatás alkalmával fogja eldönteni, hogy ki kell-e húzni a fogat vagy más megoldással megmenthető.

Foghúzás következik, amennyiben:

  • begyulladt a fogágy, illetve kiterjedt gyulladás áll fenn
  • már a gyökérkezelés sem használ
  • olyan nagy a fogszuvasodás, hogy nem lehet megmenteni

Könnyítsd meg a foghúzást!

Nagyon kevés ember ismeri a foghúzás után fellépő természetes fájdalom és rendellenes fájdalom közötti különbséget. Az érzéstelenítő hatása múltával normális dolognak számít, ha fájdalmat érzünk a fog helyén. A fogorvos szükség esetén antibiotikumot is felír. Abban az esetben viszont, hogy a fájdalom 4 nap után sem csillapodik a foghúzást követően, vagy vérzés, vagy láz jelentkezik, azonnal fel kell keresni a fogorvost! A Fogabc weboldalán további érdekes fogászattal kapcsolatos írásokat is találhat.

A sebben keletkezett vérrög segíti a gyógyulást, éppen ezét szívogatni, öblögetni tilos! Természetesen az alkohol és a cigaretta használata is mellőzendő.

A foghúzás után érdemes folyékony vagy pépes állagú ételeket elfogyasztani néhány napig. A foghúzást követően szilárd étel fogyasztása tilos!

További érdekes cikkek
Mi az, amit tudni érdemes a fogfehérítésről?
Mit tegyünk foghúzás után?
Mi alapján választja ki a fogorvosunk, hogy milyen fogtömésre van szükségünk?