gyorsragasztás
- Otthon

Ragasztók használata otthonunk felújítása során

Ha lakásfelújításról vagy dekorálásról van szó, szinte rögtön fúrásra gondolunk. Azonban tucatnyi olyan helyzet van, amikor a ragasztás sokkal előremutatóbb és egyszerűbb megoldást ad. Kevesen tudják, de a ragasztók sok ezeréves múltra tekintenek vissza, egyesek szerint a ragasztás, mint technika egyidős az emberiséggel. Volt idő, amikor tojásfehérjét és viaszt használtunk erre a célra, azonban a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már millió más lehetőségünk van a teljesen természetes anyagoktól a közel százszázalékban szintetikus ragasztókig. Az, hogy melyiket használjuk az többnyire rajtunk, de leginkább a ragasztandó felületeken múlik.

Milyen ragasztó típusokat különböztetünk meg?

Szintetikus ragasztók között nagyon sokfélét találunk mind felhasználhatóság, mind eredményesség szempontjából elkülönítve. Egyesek ezek közül nem váltják be a hozzáfűzött reményeket, hiszen vagy túl hosszú a száradási idejük, vagy merevre száradnak, ami a későbbiekben töréshez vezet. Viszont széleskörű gyártásának köszönhetően megtalálhatjuk a csempe ragasztásához alkalmas megoldást, is és a gyors ragasztásra alkalmas verziót is a szintetikus ragasztók között.

Természetes alapú ragasztók, aminek az alapja növényi, illetve állati eredetű. Sok esetben ezek fák nedvei, vagy termésekből kinyert anyagok, melyeknek önmagukban nincsen ragasztó hatásuk, azonban különféle anyagokkal kombinálva elérhetjük vele a célunkat. Bár az építőiparban nincs komoly szerepe, mert eléggé gyenge lesz az eredmény.

Ásványi eredetű ragasztók hosszabb száradási idővel működnek, mégis pótolhatatlanok az építőiparban. Csak, hogy a két legnépszerűbbet említsük a cement és a bitumen is komoly szerepet tölt be az otthonunk elkészítése során. De ide soroljuk ezeken kívül az üveg-, és kerámiaragasztókat is, melyek felhasználásuktól függően fejtik ki a hatékonyságukat.

Hol használhatunk ragasztót?

A ragasztókat szélesebb körben használjuk, mint azt hinnénk. Ha a cementet és a betont is a ragasztók közé soroljuk, akkor már az otthonunk alapjainál is jelen van a ragasztás, mint technika. De gondoljunk csak a hidegburkolatok rögzítésére, vagy egy apró kép felrakására.

  • Dekoráció
    Ha nem akarunk lyukakat a falba, esetleg a fal adottságai miatt nincs lehetőségünk könnyedén fúrni vagy szögelni, akkor nyugodtan használjunk erre alkalmas ragasztót. Például, ha panelházba költözünk a betonelemeket csak arra alkalmas fúrófejjel lehet átfúrni, illetve előfordulhat az ellenkezője is, amikor a falak gyengesége nem engedi a fúrást. Gyengébb vakolat, vagy gipszkartonfal esetében is jól jöhet a gyors ragasztó használata.
  • Burkolatok lerakása
    A különféle burkolatok esetében sem jellemző, hogy szögelnénk, vagy fúrnánk, sokkal inkább használunk megfelelő ragasztó-, és tömítőanyagot a munkálatok során. A Sikalastic-152 kétkomponensű cementhabarcs ideális járólapok, csempék tökéletes rögzítésére. Nem kizárólag a ragasztásban, de a vízszigetelésben is nagy segítséget nyújt.
  • A ház körüli javítások
    Előfordulhat, hogy a lépcső, esetleg a nyílászárók szorulnak javításra, melyekhez olyan sokoldalú ragasztóra van szükségünk, ami nem csak azonos anyagokat képes rögzíteni, de különböző típusokkal is megbirkózik. A Sikaflex®-118 Extreme Grab ragasztó nem kizárólag gyors száradása miatt népszerű, sokoldalú felhasználása legalább annyira szerethetővé teszi, illetve rugalmas száradása által nem kell félni az idő előtti amortizációtól.

Szinte bármit rögzíthetünk ragasztással, csupán meg kell találni az arra alkalmas anyagot. Amihez tudnunk kell, hogy hová szeretnénk használni, milyen teherbírással kell majd a rögzítésnek megbirkóznia. Milyen anyagokról van szó. Illetve fontos a választott ragasztó száradási ideje. Nagy segítség, ha nem kell ideiglenes ragasztást alkalmazni még az eredeti megszárad, tehát jó, ha már a kezdeti tapadása is erős az anyagnak. Emellett pedig elengedhetetlen a rugalmas és esztétikus száradás.