falrarögzítés
- Otthon

Falra rögzíteni fúrás nélkül? Mutatjuk, hogyan lehetséges

Nem minden faltípus engedi meg, hogy könnyedén a falra akasszunk egy képet, vagy biztonsággal rögzítsük egy-egy polcot. Beton-, panelfalak esetén biztos, hogy nem lesz egyszerű dolgunk, hiszen az ilyen masszív falakhoz speciális fúrófejre van szükség, ahhoz, hogy megfelelően rögzítsünk bármit is.

De elképzelhető, hogy éppen a fal könnyű szerkezete okozza a gondot. A választófalak vagy egy gyengébb vakolattal rendelkező téglafal biztosan „kidobja” magából a tiplit, vele együtt a rögzített tárgyat is. Esetleg a csempét nem szeretnénk szétfúrni a konyhában vagy a fürdőszobában. Hogy elejét vegyük a problémának, és felesleges lyukak nélkül tegyük fel a mosdóban tükröt, mutatunk néhány megoldást, ami bárkinek segíthet, aki szebbé vagy praktikusabbá szeretné tenni az otthonát.

Apróbb polcok a fürdőszobában

A csempe átfúrása nem lehetetlen, de rizikós. Elég egy rossz mozdulat és ketté is tört az elem, illetve, ha később meggondoljuk magunkat és mégsem oda akarjuk a polcot vagy az akasztót tenni, akkor szinte lehetetlen eltüntetni a fúrás nyomát. A fürdőszoba viszont éppen az a helyiség, ahol nem feltétlenül kell az adott tárolóelemnek mázsás súlyokat elbírnia. Ahhoz pedig, hogy a fogkefénket és egy-két pipere terméket megtartson tökéletes, ha tapadókorongokat alkalmazunk a falra rögzítéshez. Ilyet szinte bármelyik barkács áruházban kapunk, de nem ritka, hogy már eleve a megvásárolt polc csomagjának a részét képezi a rögzítésre alkalmas korong. Előnyük, hogy bírják a párát és vizet, hátrányuk, hogy tényleg nem bírnak el túl nehéz dolgokat.

Fotók felfüggesztése egyszerűen

A mai képkeretek már igen könnyűnek számítanak, amit akár kétoldalú ragasztóval is rögzíthetünk a falra. Praktikus, hiszen nem kell fúrni, viszont, nehezebb tárgyakkal meggyűlik a baja. Kisebb polcokat, képkereteket, egyéb falidekorokat tehetünk kétoldalú ragasztóval csupán a falra. Használata előtt viszont gondoljuk végig, hogy tényleg ott akarjuk-e hagyni azt a képet hosszabb ideig, ugyanis egyes ragasztók hajlamosak foltot hagyni vagy megbontani a falfestéket idővel. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább vásároljunk úgynevezett képtartó polcot, sok lakberendezési áruházban lehet már tucatnyi színben kapni, minek köszönhetően belesimul a környezetébe és észre sem lehet venni, hogy a kép nem a falon lóg, hanem egy keskeny polcon áll. Elegáns megoldás lehet a lakás bármelyik helyiségében.

Nehezebb tárgyak rögzítése biztonságosan

Előfordulhat, hogy nem csak egy képet vagy könnyű polcot, hanem súlyosabb dolgokat szeretnénk a falra tenni, mint például tükör, kültéri kaspó, esetleg magunk állunk neki a falburkolat felrakásának. Ebben az esetben felejtsük el a tapadókorongokat és a kétoldalú ragasztót is, sokkal erősebb megoldásra lesz szükségünk. A a Sikaflex®-118 Extreme Grab olyan extrém erővel bír, amivel biztonságos módon ragaszthatunk burkoló elemeket, csempét, tükröt, téglát, követ, tereptárgyakat, de használható az ablak, ajtó javítására, rögzítésére is. Sőt, olyan polcokat is felragaszthatunk vele, amire később könyvek kerülnek majd.

Hatékony és gyors megoldás, ugyanis nagyon magas kezdeti tapadásának köszönhetően szükségtelen ideiglenes ragasztást alkalmazni. Amennyiben biztonságosan és időtállóan szeretnénk a falra rögzítést megoldani lyukak nélkül, úgy érdemes a Sikaflex termékeket választani, melyek extrém strapabíró képességgel bírnak, illetve rugalmas száradásuknak köszönhetően további időtállóságot adnak, és kültérre is alkalmazhatóak. Akár előkezelés nélkül is használhatjuk, minden felülethez jól tapadnak és kiváló mechanikai ellenálló képességgel bírnak, így szinte bármilyen szélsőséges időjárással szembe szállnak. Könnyű használatunk miatt pedig mind ipari, mind otthoni felhasználásra tökéletesek.