hidegburkolás
- Otthon

Így fogj hozzá a csempe lecseréléséhez – hidegburkolás lépésről lépésre

Változnak a trendek, az ízlésünk, az igényeink, és nem mellesleg a természetes amortizációval is számolnunk kell. Ezeket látva érthető, hogy néhány évente minden lakástulajdonosnak átfut az agyán a felújítás gondolata. Sokszor csak a festésig és egy-két apróság kicserélésig jutunk el, hiszen a többi hatalmas munkának tűnik. Pedig tucatnyi esetben a fürdőszoba vagy a konyha hidegburkolatát is lecserélnénk teljes egészében. A dolog nem lehetetlen. Valóban nem két perces munkával nézünk szembe, ha nekilátunk a csempék és a járólapok cseréjének, de hosszútávon megéri dolgozni vele.

Ha a vágy ellenére mégsem érezzünk az erőt ahhoz, hogy magunk dolgozzunk a hidegburkolatok cseréjével, kérhetjük szakember segítségét. Azonban a lakásfelújítások számtalan alkalommal állnak le az ajánlatkéréseknél. Sokkal magasabb költségekkel kell számolnunk, ha ezt az utat választjuk, mivel nem feltétlenül a felhasznált anyag miatt lesz költséges a felújítás, sokkal inkább a szakember munkadíja az, ami megemeli azt. Azonban, ha vagyunk annyira vállalkozó szelleműek, engedjük el a mester bevonását, sokkal izgalmasabb sajátkezűleg rendbe tenni az otthonunkat. A hidegburkolás lépésről lépésre megtanulható, megfelelő munkakedvvel és eszközökkel pedig könnyen kivitelezhető.

Hogyan kezdjünk hozzá?

1. Előkészületek

Ha meglévő burkolatot akarunk cserélni, akkor először meg kell szabadulnunk az előzőtől. Amikor ez megtörtént vizsgáljuk meg, hogy kellően egyenletes-e a burkolandó felület. Amennyiben nem, tegyük azzá. Szedjük le a korábbi csempe maradványait, távolítsuk el a letört darabokat és a ragasztót. Rések esetén pótoljuk azt, ha padlóburkolatról van szó, akkor betonnal, fal esetében pedig gletteléssel, tömítéssel vagy vakolással tudjuk szintbe hozni a felületet. Ha nem akarjuk leszedni az előző burkolatot, akkor győződjünk meg arról, hogy az stabilan fekszik a felületen, pótoljuk, ahol kell, majd tisztítsuk meg. Az alap felületet minden esetben gondosan portalanítani és zsírtalanítani kell, mielőtt bármit is ráhelyezünk.

2. Tervezés

Mielőtt cselekszünk, álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végig, hogy hogyan is szeretnénk a lapokat elhelyezni. Ha mintás csempét, járólapot választunk, akkor esztétikai szempontból is végig kell gondolni a sorrendet, de a helyiség méreteit is figyelembe kell venni. Mérjük le a felületet, amit burkolni fogunk és ennek mentén kalkuláljuk ki, hány darab csempére lesz szükségünk. Természetesen hasonló számítást vásárlás előtt is végeztünk, de amikor nyakig benne vagyunk a munkában sokkal pontosabb adatokra van szükségünk. Elképzelhető, hogy nem jönnek ki pontosan a téglalapok, ilyenkor el kell vágni egy-egy darabot. Illetve figyelembe kell venni a fűtőtestet, és minden olyan berendezést, ami befolyásolhatja a burkolat lerakását.

3. Ragasztás

Ragasztás előtt válasszunk ki egy támpontot. Padló esetén ez legyen valamelyik sarok, például a bal sarokból haladjunk az ajtó felé. Falnál javasolt egy vízszintes vonalat húzni, amihez viszonyítani fogunk. A tényleges ragasztás során a Sikalastic-152 kétkomponensű cementhabarcs lesz a tökéletes megoldás, hiszen gyors, és rugalmas száradásának köszönhetően nincs szükség ideiglenes ragasztásra. Hosszútávú, biztos megoldást jelent, legyen szó medence, terasz, vizes helyiségek, homlokzat, vagy akár gipszkarton felületen történő burkolásról. A ragasztót egyenletes vastagságban vigyük fel a burkolandó felületre, majd az elemeket enyhe nyomással és apró mozdulatokkal helyezzük a kívánt területre. Ügyeljünk rá, hogy a szélekhez, a sarkokhoz és egymáshoz is precízen illeszkedjenek a lapok – egy vízmértéket érdemes magunknál tartani, és még száradás előtt korrigálni, ha szükséges. A csempék lerakása után gondoskodjunk a helyiségnek megfelelő fugázásról, majd élvezzük a munkánk eredményét.