- Kultúra

Fotókiállítás nyílt Budapesten az Új Kína Hírügynökség fotóiból

A világ egyik legnagyobb hírügynökségének táj- és épületfotóiból nyílt kiállítás a budapesti Ázsia Centerben. Az új Hszinhua Galériában november végéig látható az anyag, decemberben új témával, valószínűleg a soknemzetiségű Kína házassági szokásainak jeleneteivel várják a közönséget.

„A legérdekesebb, a kínai építészet és táj sokféleségét bemutató képeket igyekeztem kiválogatni” – mondta az MTI-nek Jang Jong-csian (Yang Yongqian), az Új Kína Hírügynökség ((Xinhua News Agency) budapesti irodájának vezető levelezője.

A kiállítást Csang Csin (Zhang Jin), a hírügynökség főtitkára nyitotta meg, emlékeztetve arra, hogy a kínai-magyar viszony történelmi gyökere igen mély, a diplomáciai kapcsolatokat az újkorban több mint hatvan éve vette fel a két ország.

„Az új galéria létrehozása az intenzíven fejlődő kapcsolatok egyik jele. A jelen időszakban a kölcsönös érdekeken és bizalmon alapulva nemcsak a gazdasági, hanem a kommunikációs és kulturális összeköttetéseinket is fejlesztjük” – hangsúlyozta.

Az Új Kína Hírügynökség az ország legnagyobb hírszolgáltatója. Több mint száz országban vannak irodái, a budapesti kirendeltséget 1956-ban hozták léte. Azóta folyamatosan tájékoztatják a kínai olvasókat a magyarországi gazdasági, társadalmi és kulturális kérdésekről, a magyar érdeklődőket pedig a hasonló kínai eseményekről.

Kitért arra, hogy a hírközlés teljes területét magába foglaló modern rendszert építettek ki, 8 nyelven napi 24 órában közvetítenek szöveget, képi és hanganyagokat. Folyamatosan fejlesztik ki a technikai hátterüket, így a multimédiás adatbázis mellett újságkiadásra, internetes szolgáltatásra és pénzügyi tanácsadó szolgáltatásra alkalmas rendszert hoztak létre a hírügynökségen belül.

Rámutatott arra, hogy a képeken keresztül megismerhető Kína természeti világa és azok az épületek, amelyek a világörökségi rangsorba illenek. Két sanghaji képet külön kiemelt: a Normandia apartmanházét és a Grand Theaterét, a Távol-Kelet első filmszínházáét – mindkettőt a Kínában nagy tiszteletnek örvendő magyar építész, Hudec László tervezte. Reményét fejezte ki, hogy az Új Kína Hírügynökség fejlesztheti kapcsolatát  a magyar médiaszereplőkkel.

forrás MTI