- Kultúra

Analóg – 20. századi magyar fotográfiák a Kogart Házban

Többek között Féner Tamás, Hemző Károly és Korniss Péter, összesen huszonegy magyar fotográfus 1950 és 2000 között készült képeit vonultatja fel csütörtöktől a Kogart Házban a budapesti kiállítóhely és a Körmendi-Csák Fotográfiai Gyűjtemény Analóg című tárlata.

A jelenleg 540 fotót számláló kollekció 2011-től jött létre azzal a céllal, hogy a 20. század második felének magyar fotográfiáját bemutassa. Ebből az anyagból a Kogartban nyíló kiállításra 160 képet válogatott Kincses Károly kurátor – közölte a tárlat szerdai sajtóbejárásán Csák Ferenc, a közönség előtt első ízben bemutatkozó kollekció alapítója.

Kincses Károly elmondta: a gyűjtemény 21 fotográfusa – Balla Demeter, Bánkuti András, Benkő Imre, Féner Tamás, Friedmann Endre, Gulyás Miklós, Hajdú József, Haris László, Hemző Károly, Horváth M. Judit, Horváth Péter, Jokesz Antal, Kerekes Gábor, Korniss Péter, Stalter György, Szebeni András, Szilágyi Lenke, Tímár Péter, Török László, Urbán Tamás és Vékás Magdolna – életművének legjavát akarta a látogatók elé tárni oly módon, hogy az anyag együtt megmutasson valamit az adott korszakból is.

Mint hozzátette, a kollekcióba kizárólag kortárs művészek alkotásai kerültek be, a kiállítás előkészületei közben azonban Hemző Károly elhunyt. A változatos stílusban, de eredetileg mind analóg technikával készült képeket a fotómuzeológus a Kogart Ház két szintjén alkotók szerint csoportosította.

Az analóg fényképezés nem elsősorban technika, hanem látásmód: aki analóg géppel kezdte a pályafutását, az a digitális kamerával is másképpen dolgozik – hívta fel a figyelmet.

A látogató az Andrássy úti kiállítóhelyen a fotók mellett elhelyezett információs felületeken tanulmányozhatja a művészek pályáját, tájékozódhat a kiállított műtárgyak hátteréről és az alkotói folyamat egészéről is.

Kincses Károly emlékeztetett: szinte minden képnek megvan a saját története, amelyek a július 7-ig látogatható kiállítás gazdagon illusztrált, 420 oldalas katalógusában olvashatók.

Csák Ferenc elmondta: a gyűjtemény nyitott, azaz a jövőben is folyamatosan bővülni fog, a tervek szerint 21. századi magyar fotográfiai anyaggal is. Előkészületben van a kollekció külföldi bemutatkozása; jelenleg temesvári és nyugat-európai kiállítóhelyekkel folynak tárgyalások – árulta el.

mti