Larnaca
- Utazás

Ciprus nyaralás

Ciprus egy végtelenül gyönyörű hely, a Földközi-tenger legkeletibb szigete. A görög mitológia szerint Aphrodité itt lépett ki a tengerből, ezért a szigetet Aphrodité szigetének is szokták nevezni, valamint említik a nyugalom és a csend szigeteként is, azonban nem kell aggódnunk, hiszen minden adott egy felejthetetlen nyaraláshoz a szórakozóhelyektől kezdve a múzeumi látogatásokig.

A sziget éghajlata rendkívül kellemes, hiszen a napsütés és kellemes időjárás egész évben jellemző. Júniustól október végéig lehetőségünk nyílik a Földközi-tengerben fürdőzni, amely már önmagában hatalmas élményt jelent. A panoráma rendkívül csodálatos, hiszen mindenhol virágok vannak, a tenger vize kristálytiszta, Ayia Napa és Paphos környékén strandok homokosak és akár a gyönyörű hegycsúcsokat is meg tudjuk hódítani.

Az országba utazva ajánlott beadatni a Hepatitis A, Hepatitis B és a Tetanus elleni védőoltást. Az egészségügyi ellátás jól meg van szervezve, a kórházak modernek és a kisebb városokban is vannak egészségügyi központok.

Az országba akár már érvényes személyi igazolvánnyal is beléphetünk és érdemes közlekedési eszköznek a repülőt választanunk. Fontos tudni, hogy az országba csak úgy lehet bemenni, ha legalább 6 hónapig érvényes még a személyi igazolványunk vagy az útlevelünk, repülőjegyünk oda- vissza érvényes és lefoglalt szállással rendelkezünk.

Mivel a sziget tele van látnivalókkal, ezért érdemes a helyi közlekedést úgy megoldani, hogy autóba ülünk vagy buszra szállunk, de akár lehetőségünk nyílik autót bérelni vagy taxizni.

Fontos tudni, hogy a szigetország fővárosát fal választja ketté, északi része török fennhatóság alatt áll. Páfosz vagy Larnaka látnivalói minden igényt kielégítenek.

A ciprusi konyhára jellemző, hogy a közel-keleti konyha fűszereit használják az ízesítésre.
Specialitás a kecske- és juhtejből készült lágy halloumi grillezett sajt valamint a mousaka is, ami darált hússal töltött tészta. Jellegzetes még a kebab is, amikor is a nyársa fűzött húsdarabokat lassan parázson megsütik, majd pitában tálalják.

Cipruson rengeteg étterem van, amelyek nem különösképpen drágák és megkóstolhatunk minden étel és italspecialitást.

A szigeten lehetőségünk nyílik a sportolásra is. A vízi sportok szerelmesei vízisíelhetnek, szörfözhetnek, vagy kajakozhatnak. Januártól márciusig lehetőségünk van síelni a Troodos-hegységben, amely már önmagában is csodálatos látványt nyújt.

Részt vehetünk kisebb nagyobb gyalogtúrákon, de választhatjuk akár az egész napos túrákon is. Lehetőségünk nyílik kerékpározni, de akár elmehetünk sziklát mászni is, ha az extrémebb sportokat kedveljük.

További utazási ötletek
Málta nyaralás
Bréma látnivalók