- Ingatlan

Napjaink irodaház és iroda kínálata cégek számára

A fővárosban közlekedve biztosan mindenki találkozott már a felhőkarcolókat idéző, modern tornyokkal, melyekben jellemzően céges irodák kapnak helyet. A városképet egyre inkább meghatározó épületek természetesen belülről is érdekesek, hiszen sok bérelhető ingatlant kínálnak.

Átalakuló látkép

Bizonyára mindenki találkozott már olyan különböző összehasonlításokkal, melyek egy város évszázadokkal korábbi fotóját veti össze a mai állapotokkal. A különbség jellemzően óriási, mely önmagában is jól jelzi a világ fejlődését és az építészeti megoldások változását. Budapest ebben abszolút az élen jár, bár a város sok részén sikeresen őrizte meg a klasszikus építészeti stílust idéző épületeket is. Az újabb negyedek és fejlődő kerületek azonban már egészen modern képet mutatnak.

Ennek egyik legfőbb okozója nem más, mint a nagy ütemben zajló építészeti beruházások, melyek lakóépületeket, szállodákat és üzleti központokat egyaránt érintenek. Ahogy az In-Management irodaház portfóliója is jól mutatja, a fővárosban régebbi és modern épületek egyaránt kínálnak kiadó irodákat cégek számára. Az árszínvonal természetesen jelentős különbségeket mutat, így mindenképpen érdemes megfontolt döntést hozni.

Miért éppen irodaház?

Az irodabérlés minden cég számára rentábilis megoldást jelent és a többség inkább ezt választja az ingatlanvásárlás helyett. A legtöbb vállalkozás ugyanis probléma nélkül képes kitermelni az erre vonatkozó havi költségeket, így lényegében működésükkel fedezik a bérleti díjakat és járulékos költségeket. Ezt persze az ingatlanpiaci befektetők is felismerték, többek között ennek is köszönhető, hogy egyre több modern irodaház bukkan fel Budapest területén is.

Az irodaházak persze nem csupán ezeket az épületeket jelentik, hiszen országszerte több, akár évtizedekkel ezelőtt kifejezetten ilyen céllal épült komplexum is a bérlők rendelkezésére áll. A funkció szempontjából egy ilyen régebbi irodaház is abszolút megfelel a többség igényeinek ám tény, hogy a modern üzleti komplexumok által biztosított körülmények jóval korszerűbbek, melyek egy modern vállalkozás számára vonzóbbak lehetnek.

Árak és szolgáltatások

Az irodák bérleti díját jellemzően négyzetméter alapon szokás meghatározni, így természetesen minél nagyobb egy iroda, annál magasabb költségekkel számolhatunk. Mindenképpen fontos, hogy cégünk méretéhez optimalizált ingatlant válasszunk, hiszen ezáltal a költségek is reális szinten tarthatók. Mivel az irodaház kínálat sok különböző árszínvonalú irodát kínál, érdemes alaposan körülnézni a piacon. Az olcsóbb megoldást értelemszerűen a kevésbé korszerű irodaházak jelentik, a fő kérdés inkább az, hogy egy cég mit keres.

Egy modern vállalkozás számára például kifejezetten fontosak lehetnek a korszerű irodaházak által kínált előnyök. Központi elhelyezkedés, kiegészítő, támogató szolgáltatások, modern és fiatalos környezet, dinamikusan fejlődő kerületek és még sorolhatnánk. Ennek azonban ára van, hiszen ezek az irodák jellemzően jóval magasabb áron bérelhetők. A kérdés tehát az, hogy megéri-e a cég számára a kompromisszum, vagy hajlandó többet költeni egy modern irodaház kínálta extra körülményekre.