beépített gardrób
- Otthon

Egy beépített gardrób minden lakásban hasznos

A beépített gardrób minden idők egyik leghasznosabb bútordarabja. A helyét illetően sokaknak a hálószoba ugrik be, pedig a lakás szinte bármely részében kialakíthatók. A lakások és házak méretének növekedésével nagyon divatossá vált a komplett gardróbszoba kialakítása is.

Mi az a gardrób?

A köznyelvben gyakran keveredik a gardbób, és a gardróbszoba kifejezés – és sok esetben mikor új gardrób iránt érdeklődnek csak a részletek alapján derül ki, hogy pontosan mit is szeretnének a megrendelők. A gardrób, vagy más néven beépített szekrény többféle módon is meghatározható. Általánosságban minden olyan szekrényt magába foglal, amely különböző ruhaneműk, felszerelési tárgyak, stb. tárolására alkalmas – egyetlen bútordarabot jelent. A gardrób sokoldalúan beépíthető akár a hálószobába, az előszobába, a gyerekszobába, vagy a tetőtérbe is, bár egy stílusos, és precízen tervezett és kivitelezett darab még a nappali díszére is válhat. Általában ajtóval vannak ellátva, de sokan kedvelik a függönyös záródást is. Az ajtó nagyban hozzájárul, hogy a benne tárolt holmi védve van a portól és bármilyen egyéb szennyeződéstől. Nagyon divatos és praktikus a tolóajtós megoldás is.

Mi a különbség a gardrób és a gardróbszoba között?

A gardróbszoba ezzel szemben egy önálló helyiség, amelyet a lakó szinte kizárólag tárolásra használ. Általában tágas családi házakban, vagy sok szobával rendelkező lakásokban tudják a tulajdonosok kialakítani. Leggyakrabban a könnyű megközelítés, és elérhetőség miatt a hálószobából nyílik, de jól használható két helyiség között is, például a fürdőszoba és a háló között. A gardróbszoba ajtaja is sokféle, igen kedvelt a térelválasztó tolóajtó alkalmazása, de a hagyományos nyílóajtó is gyakori. Míg a gardróbon egy szekrényt értünk, addig a gardróbszoba a helyiség falaira épített gardróbszekrényeket jelenti, amelyeknek további variációi vannak az igényeknek – a beépítés mennyiségétől – függően.

Állhat például:

  • Egy falra épített bútorokból
  • Több falra épített bútorokból
  • Két szomszédos falra épített, vagy három falra épített bútorokból

A megrendelő igényétől függően készülhetnek ajtóval – zömében nyílóajtókkal, ritkábban tolóajtókkal -, de általában a gardróbszobában a bútorok nyitottak szoktak lenni.

beépített gardrób készítése

Mennyibe kerül egy beépített gardrób?

A beépített gardrób árát sok tényező befolyásolja: a mérete, illetve az anyaga, és a záródás módja, de az egyedi igények is jelentős költségemelő hatásúak, így szinte lehetetlen összegszerűen meghatározni. Legolcsóbban laminált bútorlapokból lehet elkészíteni, de a végső ár a munkadíjjal együtt igen borsos is lehet.

Tipp

Ha már van egy régebbi, de kifogástalan állapotú gardróbunk, akkor az a leggazdaságosabb, ha a meglévő bútort új elemekkel egészíttetjük ki – az új komplett gardróbszekrény kialakítása helyett.