- Kultúra

Már nincs szükség fotóriporterekre az iPhone miatt

Egy chicagói napilap kirúgja 28 fotósát, mert az újságírók okostelefonjai bőven elegendőek a képanyagok elkészítésére. Szerintük. A kiadó szerint a felhasznált fotók többsége már ma is telefonos amatőrök munkája.

A Chicago Sun-Times Amerika egyik legrégebbi napilapja most egész fotós részlegét elbocsátja. A 28 szakember között van a Pulitzer-díjas John H. White is. Az indok pedig az, hogy a kiadó szerint nincs szükség többé profikra a képkészítéshez. A riporterek, a náluk lévő okostelefonokkal éppen megfelelő képeket lőhetnek – írta az Apple Insider.

Az újságok sok esetben már ma is amatőrök által, a történések helyszínén készített fotókat használnak. Ezek minősége egyre jobb, és bár lehet, hogy a szakember jobb képet csinálna, de a legtöbb esetben nincs ott a helyszínen. A chicagói újság most arra hivatkozik, hogy a közölt képanyagok többsége már most is amatőr alkotás, így például több tucatnyi fotót közöltek az oklahomai tornádó pusztításáról, egytől egyig a helyszínen lévő szemtanúk munkájából.

A Sun-Times most az iPhone mellett teszi le a garast, mert – mint írák – a telefon képrögzítései képességei bőven elegendőek, még akkor is, ha a mai telefonok minden szakértő szerint messze vannak még a profi tükörreflexes fényképezők tudásától.

forrás: kurir.hu