- Otthon

Biztonságos és egyszerű ablakcsere – tippek a felújításhoz

Ha éppen nyílászáró csere előtt áll, mindenképpen olvassa el cikkünket! Tippjeinkkel biztonságos és egyszerű lesz a tavaszi ablakcsere.

Ablakcserén gondolkozik?

Éppen nyílászáró csere előtt áll? Mielőtt ablakcserére adná a fejét, olvassa el cikkünket, amiben részletezzük, hogy mire kell figyelni ablakcserénél, illetve ötleteket is olvashat, amivel egyszerűbb lesz a procedúra! Az ablakcsere rengeteg előnnyel jár, esztétikusabbá varázsolja otthonunkat, de még a fűtési költségeken is spórolhat nekünk egy jól megválasztott ablak! Lássuk mire figyeljünk!

Az ablakcserét tavasszal a legjobb megejteni, ha tavasszal kezdjük még ott az egész nyár is befejezni. Ha ablakcserére adná a fejét, akár egy, két hónap múlva már kezdődhetnek is a munkálatok!

A régi ablak eltávolítása

Mielőtt az új ablakról beszélnénk, először el kell távolítani a régi ablakot. Ez a feladat a kivitelező cég szakembereire hárul. Ezt a folyamatot jobb, ha felügyeljük, ugyanis ez egy nagyon fontos feladat, hiszen ez alapozza meg a további munkálatokat, illetve nem szabad, hogy a régi ablak kiszedésével kárt okozzanak a falban vagy a vakolatban.

Az új ablak helyének előkészítése

Ha ez maradéktalanul megtörtént, a falba úgynevezett toktoldásokat építenek a munkások, ugyanis nem csak az ablak keretnek kell elférnie, hanem a mellette lévő toldóelemeknek is. A toldóprofillal együtt a fanyílásba helyezett ablakot minden irányba ki kell igazítani. Régebben faékkel támasztották ki az ablakot, de ma már célszerűbb felfújható, majd leereszthető szerelőpárnát használni.

Nagyon fontos, hogy tökéletesen illeszkedjen az ablak, ugyanis ezzel kerülhetjük el a később felmerülő működési problémákat. Ehhez a jól bevált vízmértéket ajánlatos használni.

Az új ablak behelyezése

Ezután, ha minden megfelelő a munkás rögzíti az ablakot. Ezután a szerelők megtisztítják és vízzel benedvesítik a falat a tok körül, ez a hőszigetelés miatt fontos, mert a tömítőhab nedvesség hatására gyorsabban duzzad. Ezután a kikeményedett hab kilógó részeit a munkásnak el kell távolítania, anélkül, hogy az ablak sérüljön!

Védőszalagok eltávolítása és festés

Az utolsó lépés, amit a tulajdonosnak is felügyelnie kell a védőszalagok eltávolítása. Ezt rendszerint már az új tulajdonos szokta elvégezni. Ezt azonban ajánlott az ablaknyílás festése utánra hagyni. Viszont arra is oda kell figyelni, hogy a szalagok ne maradjanak három hónapnál tovább fent, mert utána nehézkes az eltávolításuk, illetve nyomot hagyhatnak.

Igaz a munka oroszlánrészét a munkások végzik, így fontos, hogy megbízható szakembereket válasszon. De reméljük tippjeinkkel már tudja, hogy mire kell figyelni az ablakcsere folyamatánál!