- Kultúra

Roma portréfotók Lakatos Erikától

Lakatos Erika fotóművész és zenész különleges technikával készült 13 nagyméretű portréfotója látható Roma Ikonok címmel szombattól a Bálint Házban Budapesten.

Lakatos Erika munkái elkészítéséhez olyan technikát alkalmaz, amelynek segítségével a kép nemcsak fotó lesz, hanem képzőművészeti alkotás is: a fotó és a festmény közötti átmenet.

„A fotókra még ráfestek vagy rárajzolok, ragasztok vagy megkarcolom őket, polaroidra például olajjal festek” – mondta Lakatos Erika az MTI-nek. A portrékat 1996 és 2011 között készítette.

Kitért arra, hogy az emberi arcok és karakterek érdeklik, de nemcsak romákat fotóz, hanem olyan más személyiségeket is, akik megfogják. Indiai alakokat például azért örökített meg, mert a romák kultúrája a legendák szerint a legnagyobb területű indiai államból, Radzsasztánból származik.

A kiállításon látható lesz egy New York-i Krisna templomban, digitális technikával készített képe, amelyet kinyomtatott vászonra, ráfestett, majd beszkennelte. Bekerült a válogatásba a lányát megörökítő, Sophia hercegnő álma című fotója, amellyel a missouri egyetemen kreatív díjat nyert. Lányát polaroid géppel fényképezte le, majd fadarabbal megkarcolta a kép felületét, a különböző színek így összekeveredtek.

Három önarcképe is szerepel a tárlaton. A Mély meditáció-áldás Annától című kép úgy készült, hogy 35 milliméteres színes diát fotózott újra vízfesték papírra, majd arany és barna festékkel festett rá, ennek köszönhetően az alkotás ránézésre festménynek tűnik.

A kiállítás pénteki megnyitóján Lakatos Erika nyolcvan portréját tartalmazó, Roma Ikonok című albumát Kincses Károly fotótörténész mutatja be.

Lakatos Erika fotóművész Budapesten született 1964-ben roma zenész családban. New Yorkban, a Long Island-i Egyetemen ének- és fotószakon tanult. Professzora, Stuart Fishelson ismertette meg vele azokat az alternatív technikákat, amelyek még az Egyesült Államokban is újdonságnak számítottak. Az imázs-transzfer alternatív technikával készült alkotásaiból első kiállítása a New York-i Saléna Galériában volt. 2005-ben tért vissza Magyarországra, azóta több egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott be.

Tárlata a Bálint Házban március 14-ig tekinthető meg.

forrás MTI