- Vásárlás

Nikon D4S: Jobb a legjobbnál

A Nikon ma bejelentette új, 16,2 megapixeles, FX formátumú csúcsmodelljét, a D4S fényképezőgépet – a hivatásos fotósok első számú eszközét.

Nikon D4S front

A legfejlettebb képalkotó eszköz továbblépett: a méltán elismert Nikon D4 utódaként megjelent D4S minden eleme a kivételes képeket és a hihetetlen sebességet szolgálja. A kibővített ISO-tartomány és az EXPEED 4 képfeldolgozás új távlatokat nyit a gyenge fényben történő fotózásban, így a D4S egyszerre mestere a sötétségnek és a világosságnak. A továbbfejlesztett AF-teljesítmény hatékonyabb élességbemérést és -követést kínál 11 kép/mp sebességgel, az új Csoportos AF mező módnak köszönhetően pedig sokkal finomabban állítható az AF mező. A Nikon által használt RAW Size S fájlformátum felgyorsítja a fájlok hálózati továbbítását, az ultramagas adatsebességet pedig Gigabit 100/1000TX Ethernet-port teszi elérhetővé.

Sikerre alapozva 

Az elődje által már feszegetett határokat átlépve a D4S új távlatokat nyit a nagy sebességű professzionális képrögzítés területén. A fényképezőgép megújult érzékelője felülmúlhatatlan képminőséget kínál, a kibővített ISO 100–25 600 tartomány pedig akár az egyedülálló 409 600-os egyenértékig is kiterjeszthető. A Nikon új EXPEED 4 képfeldolgozó rendszere új magasságokba emeli a fényképezőgép általános teljesítményét: jelentősen javítja a képalkotást és fokozza az ISO-teljesítményt. Valódi mester sötétben és bőséges fényben egyaránt: kifinomult lokális zajcsökkentés, élesítés és tónusszabályozás garantálja, hogy a D4S kiemelkedően teljesít a „piszkos”, gyenge megvilágítású helyzetekben is – amilyenekkel számos sport- és sajtófotós szembesül. A sorozatfelvétel 11 kép/mp-es sebességét nem csökkenti sem az ISO-beállítás, sem az alkalmazott objektív, a képrészletek pedig élesek és kivételesen jól definiáltak maradnak bekapcsolt Zajcsökkentő szűrő esetén is.  A D4 modellhez hasonlóan a D4S is képes a csúcsteljesítményre az elképzelhető legnagyobb kihívást jelentő körülmények között. A fényképezőgép időjárásálló vázának anyaga fém, és a Nikon külön figyelmet szentelt a kezelést megkönnyítő apró részleteknek: a gombok új elrendezése és az áttervezett formájú vezérlőgombok segítik a nedves környezetben történő használatot, emellett a fényképezőgép új hüvelyk- és középsőujj-támasszal, valamint jobban illeszkedő markolattal büszkélkedhet.

Nikon D4S back

Teljes sebesség – nincs megállás

A D4S minden eleme a sebességről szól. Az adatátvitel és a hálózat sebessége ugyanolyan fontossá vált, mint a megapixelek száma vagy az ISO-beállítások, a D4S pedig minden területen jól teljesít. A bekapcsolt automatikus élességkövetés mellett elérhető képkészítési sebesség 10 kép/mp-ről 11 kép/mp-re nőtt, így a D4S a Nikon által valaha gyártott leggyorsabb automatikus élességállítású, digitális tükörreflexes fényképezőgép. A gépben Gigabit 1000TX/RAW Ethernet-port található, az új RAW Size S lehetőség pedig gyorsabb képtovábbítást tesz lehetővé. Ha az ezredmásodpercek is számítanak, a zár mindössze 42 ms-os késedelme helyzeti előnyhöz juttatja, hiszen a kép a pislogásnál is gyorsabban készülhet el. A teljesen új zár- és tükörmechanika csökkenti a tükör által keltett rezgést, ami nagy sebességű fényképezéskor is stabil képet és minimális elsötétedést eredményez a keresőn.

Jobb a legjobbnál: továbbfejlesztett AF

A D4S új szintre emelte a Nikon eleve elismert 51 pontos AF rendszerének kategóriaelső pontosságát és használhatóságát. A javított élességrögzítés mellett kibővített „Tárolás tájolás szerint” funkciót, valamint új korlátozásbeállításokat tesz elérhetővé az AF-módban – a D4S vadonatúj Csoportos AF mező módot kínál. A Csoportos AF mező sokkal finomabb szabályozást tesz lehetővé az automatikus élességállítási mező területén, és folyamatosan figyel öt különböző AF-területen, amelyek a kompozíció igényeinek megfelelően mozgathatók az 51 pontos mezőn belül. Ez fényképezési módban lehetőséget ad gyorsan mozgó témák elképesztő precizitású élességkövetésére még nagy távolságból is, továbbá jelentősen javítja a témabemérés és a háttér-elkülönítés hatékonyságát olyan esetekben, ahol a téma tárgya viszonylag kisméretű, és közel helyezkedik el nagy kontrasztú vagy zavaró háttérhez. A D4 gépéhez hasonlóan a D4S AF rendszere is konfigurálható 9 pontos, 21 pontos, illetve 51 pontos fedési beállításhoz, érzékenységének határa pedig -2 Fé (ISO 100, 20 °C).

Fejlettebb többterületű D-videó funkció

Különböző körülmények közötti filmfelvételhez a Nikon D4S közvetítésre alkalmas minőségű videórögzítést kínál számos választható képformátumban, továbbá olyan új kezelési funkciókat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a felvételek beállításainak filmezés közbeni megadását, illetve a hangfelvétel minőségének javítását. D-videókat 50p/60p sebességgel is képes rögzíteni, lehetőség van az érzékenység beállításával maximális ISO-értéket választani M módban, emellett kiválasztható az érzékelő képkivágási formátuma, szabályozható a motoros rekesz, és rögzíthető a záridő. Mindemellett a Nikon 3D zajcsökkentése elnyomja a véletlen zajt és a zajból származó vibrálást a nagy érzékenység mellett készített felvételeken. A D4-hez hasonlóan a D4S is háromféle érzékelői képkivágási formátumot kínál – FX, DX és natív (kb. 2,7x) kivágást –, továbbá teljes felbontású HDMI-kimenetet külső eszközök csatlakoztatásához. Képes egyidejűleg rögzíteni teljes felbontású HD videókat a fényképezőgéppel és HDMI-kapcsolattal bekötött külső felvevővel. (A biztonságos csatlakozás érdekében HDMI-kábelkapocs is található a fényképezőgép csomagolásában.) A hangrögzítés is fejlettebb lett a hangvezérlési lehetőségek bővülésével, például elérhetővé vált a hangtartomány kiválasztása (széles/beszédhang), a szélzaj pedig csökkenthető a beépített mikrofonnal felvett hangok esetében.

Nikon D4S top

Főbb jellemzők:

Átdolgozott, 16,2 MP-es, FX formátumú érzékelő: kimagasló képminőséget és kitűnő képkivágási rugalmasságot biztosít.

Lenyűgöző fényérzékenység: ISO 100–25 600 tartomány, amely 409 600 egyenértékig kiterjeszthető.

11 kép/mp bekapcsolt AF esetén: a D4 képességeit is meghaladó 11 kép/mp képrögzítés FX formátumban AE/AF mellett.

EXPEED 4: a fényképezőgép általános teljesítményét új szintre emeli.

A Multi-CAM 3500FX 51 pontos AF rendszer konfigurálható 9 pontos, 21 pontos, illetve 51 pontos fedési beállításhoz, érzékenységének határa pedig -2 Fé (ISO 100, 20 °C).

Fejlettebb AF: javított élességrögzítés, új AF-módbeli korlátozásbeállítások, valamint az új csoportos AF mező mód.

Többterületű D-videó: mind FX, mind DX formátumban képes teljes HD (1080p) videót rögzíteni 60p, 50p, 30p, 25p vagy 24p sebességgel. Három érzékelői képkivágási formátumot (FX, DX és kb. 2,7x-es natív kivágást) kínál, valamint teljes értékű HDMI-kimenetet. Videórögzítéskor ISO 200-tól elérhető fényérzékenység-tartomány, valamint vezérelhető a záridő, a rekesz és a hangerőszint is. A Nikon által kínált 3D zajcsökkentés leszorítja a véletlen zajt, és a fényképezőgép kifinomult hangerő-szabályozási beállításokat is kínál.

Tartós technika: időjárásálló, teljesen fémből készült váz.

Adatsztráda: Gigabit 1000TX/RAW Ethernet-port és a RAW Size S fájlformátum villámgyorssá teszi a képek továbbítását. Kompatibilis a Nikon WT-5 vezeték nélküli jeladóval.

Állítható színmélységű monitor: tükröződésgátlós, 8 centiméteres, kb. 921 000 képpontos LCD-monitor, amely lehetőséget ad a színeltolás és a fényerő tetszőleges módosítására.

Gyors és tartós zár: kevlár/szénszál anyagú záregység 42 ms zárkésedelemmel, szabvány szerinti 400 000 kioldásos élettartammal és 1/8000-től 30 mp-ig terjedő záridőtartománnyal, akár 1/250 mp-es vakuszinkronizációval. Új zár- és tükörmechanika biztosít stabil keresőképet és minimális elsötétedést nagy sebességű sorozatfényképezésnél.

Célpont-fehéregyensúly mérése: könnyedén bemérhet kézi, előre beállított fehéregyensúly-adatokat a képen belül kijelölt terület alapján – a bemért terület a kép nagyítása esetén is megmarad, és egymás utáni adatbemérés is lehetséges.

Nagy kapacitású EL-18a akkumulátor: rendkívül helytakarékos és könnyű lítium-ionos (10,8V) akkumulátor 2500 mAh kapacitással.

Adattároló: két kártyanyílást tartalmaz – egy a nagy sebességű CF (UDMA 7) kártyákhoz, egy pedig a nagy sebességű, nagy kapacitású XQD-kártyákhoz.

fotó: http://www.kenrockwell.com/