gyeptrágyák
- Kert

Mire kell figyelni gyeptrágya használatánál?

Aki igazán szép gyepet szeretne és ezért tenni sem rest, már találkozott a gyeptrágya fogalmával. Az sem titok, hogy a gyeptrágyák használatánál az éghajlati viszonyokat is figyelembe kell venni. És nemcsak Magyarország általános éghajlatára gondolunk, hanem az adott évszakra is: léteznek őszi, téli, nyári és tavaszi gyeptrágyák is, egyes gyeptrágyák része a gyomirtó is. Ezekkel dolgozva egy nagy lépéssel, sőt, ugrással közelebb juthatunk álmaink gyepéhez, amelyben sem gyomok, sem moha nem található.

Szükség van műtrágyázásra?

Ha nagyon egyszerűen kellene válaszolnunk, gyakorlatilag egész Magyarország esetében, ha valóban szép gyepről / pázsitról van szó, a válasz egy szavas: igen. Nemigen találunk olyan földet az országban, amely megfelelő mennyiségben tartalmazná az összes tápanyagot, amelyre szüksége van a fűnek, így a minőségi eredmény érdekében bizony gondolni kell a műtrágyázásra is.

Milyen gyeptrágyák léteznek?

A három fő fajta a

– szemcsés műtrágya, amely vízben oldódik fel azonnal,

– az általában granulátumos típus, amely szabályozott tápanyag leadású, és

– létezik folyékony gyeptrágya is, amelyet permetezéssel vagy akár az öntözéshez használt vízzel együtt lehet eljuttatni a kívánt helyre és gyepre.

A folyékony és a szemcsés trágya hatása a leggyorsabb, azonban a leghamarabb eltűnő is. Itt sem a talajállapot, sem az aktuális időjárás kevésbé zavarhat be: a folyadék eljut a föld alá, ahol a növények gyökerei szinte közvetlenül be tudják szívni őket.

Ezzel szemben a granulátumos típusú műtrágya hosszabb ideig marad a földben: tovább tart, de lassabban fejti ki a hatását a kezdeti trágyázástól.

Mikor és mivel műtrágyázzuk a gyepet?

Ma már nemcsak a minőség és ár szempontjából vannak más és más kategóriák a gyeptrágyák terén, hanem különböző évszakokra is különböző készítményeket gyártanak. A füvesítés során az úgynevezett starter típusok az ajánlottak, ezekben sok foszfor található, míg a már létező gyep „karbantartásához” az optimálisak a nitrogénben gazdag fajták. Az őszi kondicionáláshoz pedig a káliumot is tartalmazó gyeptrágya a célszerű.

A kiszórás helyes menete

Nem kell PhD fokozat a gyepműtrágya helyes kiszórásához, de jó tudni egy-két alapvetést, hogy ne miatt ne jussanak el a fontos tápanyagok a növényekhez. A legfőbb szabály az, hogy egyenletesen szórjuk ki a műtrágyát. Ehhez, főleg nagyobb terület esetén a műtrágyaszóró lesz a legjobb barátunk. A nem túl nagy területekhez a forgóhengeres, míg a nagyobbakhoz a röpítőtárcsás kialakítású típus könnyíti majd meg az életünket.

Fontos az is, hogy mikor végezzük el a kiszórást: ezt a fűnyírás, a gereblyézés és ha volt erre szükség éppen, a gyepszellőztetés után érdemes megtenni: ez igaz a gyomelfojtó gyeptrágyára csakúgy, mint a szerves trágyára.