- Kultúra

Kristóf Lajos képei Kispesten

A közelmúltban életműdíjjal kitüntetett kispesti fotóriporter, Kristóf Lajos képeit láthatja a közönség szeptember 21-ig a Kispesti Városháza Tárlaton.

Kristóf Lajos fotói a Kispesti Városháza Tárlaton

A kiállítást köszöntő és a fotográfust méltató Gajda Péter polgármester külön hangsúlyozta, hogy a Városházán látható tucatnyi kép csak egy apró szelete Kristóf Lajos munkásságának, több ezer fotóból álló életművének. Hozzátette, bízik benne, hogy a sportrajongók, Kristóf Lajos barátai és tisztelői, valamint a kispestiek közül is sokan megnézik majd a kiállítást.

A kedd délután nyílt tárlaton tizenkét képet láthat a közönség, köztük ritka pillanatokat, híres személyiségeket. A recepciónál az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan portréja fogadja a látogatót, arrébb egy elkapott pillanatot látni: bokszolók zuhannak ki a ringből. Bent az aula egyik falán a gyermekportrék mellett egy természetfotó kapott helyet, a másikon viszont a sporté lett a főszerep. Látható egy bombagól (a gólvonal fölött épp áthaladó labdával és a vetődve kicsavarodó kapussal) és rendőri szurkolóverés az 1994-es kispesti kupadöntőn, Nyilasi Tiborral és Simon Tiborral. Megnézhetjük a vörös fényben úszó Üllői úti lelátót, amikor a szurkolók Albert Flóriántól búcsúztak. És van egy különleges születésnapi kép is 2011-ből két legendával: a 70 éves Császár és a Szőke Szikla (Mészöly Kálmán) egymást átölelve énekelnek – a kép másfél hónappal Albert halála előtt készült.

Kristóf  Lajos legutóbbi fotókiállítása a KMO-ban volt látható nyárig: a 2006-ban elhunyt labdarúgó legendának, Puskás Ferencnek állított emléket. A kiváló fotóriporter szobrászként kezdte pályáját, szobrai fényképezésétől jutott el a fotográfiához, és a sportfotózáshoz. Több évtizedig dolgozott a Népsportnak, a Foci 7 rendszeresen az ő címlapjaival jelent meg. Számtalan sportnagyságot örökített meg kamerájával. Több csoportos és egyéni kiállításon szerepeltek a képei. Idén július elején, a Sportújságírók Világnapja alkalmából jelentős szakmai elismerésben részesült: 40 éves munkásságát életműdíjjal jutalmazta a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

További fotók itt.

forrás ÖS