- Vásárlás

Canon EOS C100: önálló operatőrök igényeihez hangolva

A Canon új taggal bővítette Cinema EOS rendszerét: az EOS C100 egy kompakt, sokoldalú, cserélhető objektíves, professzionális videokamera, amely kifejezetten független operatőrök számára készült. A méltán elismert EOS C300 teljesítményalapjaira építkező új modell a lenyűgöző hardverspecifikációkat egy sor új, automatikus funkcióval ötvözi – így ideális az olyan szakemberek számára, akik külön csapat nélkül kívánnak forgatni, vagy azon EOS videooperatőrök számára, akik első alkalommal lépnek be a Cinema EOS rendszer világába.

A EOS C100, amelynek lelke a Canon Super 35 mm-es, 8,3 megapixeles, Bayer-szűrős CMOS-érzékelője, a kivételes képminőséget a speciális EOS C300-nál mintegy 15 százalékkal kisebb kialakítással ötvözi. A kamera nagyteljesítményű képfeldolgozó rendszere ugyanazt a feldolgozást kínálja, mint a háromlapkás RGB-rendszerek: kivételes színek, széles dinamikatartomány, és igazolt teljesítmény alacsony megvilágításnál is. Az NLE-rendszerek széleskörű támogatása pedig alkalmassá teszi felhasználók és gyártási feladatok széles körének kiszolgálására. A Canon EF foglalat révén azonnal felhasználható 60, kategóriájában élenjáró EF objektív, valamint lehet kísérletezeni a cég egyre bővülő EF Cinema objektívcsaládjával is.

Elsőosztályú kamerarendszer

Az élenjáró minőséget és hordozhatóságot szem előtt tartva fejlesztett EOS C100 funkcióit az önálló operatőrök igényeihez hangolták. A speciális képalkotó rendszer a széles körben elterjedt AVCHD kodeket használja, a CMOS-érzékelő pedig 1920×1080 (Full HD) felbontásban rögzít SD-kártyákra, 24 Mb/s sebességgel, 4:2:0 színmintavételezéssel – az eredmény pedig éles, élénk, professzionális minőségű videofelvétel. A tömörítetlen videojelek külső felvevőkre is kiküldhetők a beépített HDMI-csatlakozón keresztül, a beágyazott időkódolási adatokkal együtt.

A kivételes teljesítményhez tervezett EOS C100-zal kiváló minőségű képek készíthetők számos különféle kreatív feladat megoldásához. A 24/25/30p és 50/60i képfrekvenciák kezelése nagy rugalmasságot nyújt, a 320 – 20 000 ISO-tartomány pedig bőséges teret hagy az expozíció megválasztásához, illetve az alacsony zajszint eléréséhez mindenféle megvilágítási helyzetben. Az új, „széles dinamikatartomány” gamma-beállítással nehéz, kontrasztos helyzetekben is lehet felvételeket készíteni – és akár 800 százalékos dinamikatartomány is elérhető kimerítő fényelési utómunkálatok nélkül. A Canon Log Gamma funkcióval pedig kiváló minőségű videók rögzíthetők bőséges expozíciós térrel és dinamikatartománnyal, garantálva, hogy az anyagok megjelenése egységes legyen a több Cinema EOS kamerával egyszerre készített felvételeknél.

Egy ember által is egyszerűen kezelhető

A teljes manuális vezérlésen túl az EOS C100 egy sor új, automatikus funkciót is tartalmaz, amelyek segítik a független operatőrök, például a dokumentumfilmesek és híroperatőrök munkáját. Az új Egyképes AF gombbal azonnal ellenőrizhető az élesség: a rendszer automatikusan ellenőrzi a kép központi részét a felvétel előtt. A Gombnyomásra automatikus rekesz funkció felvétel előtt kiértékeli az expozíciót és elvégzi a szükséges módosításokat, az új Automatikus fehéregyensúly-beállítás funkció pedig a pedig Canon DIGIC DV III képfeldolgozó processzor teljesítményét használja ki a színinformációk megállapítására és kiegyensúlyozára – hogy az operatőrnek csak az előtte lévő történetre kelljen koncentrálnia.

Az új, grafikus felhasználói felülettel kényelmesen módosíthatók a kamera beállításai az LCD-képernyőn. Finomhangolhatók a gamma-beállítások: a kamera kijelzi az „előtte” és „utána” görbéket a képernyőn; a fehéregyensúly-beállítások pedig a kamera joystick-gombjával állíthatók; a művelet során egy szín/sík grafikon jelzi ki valós időben az alkalmazott kompenzáció mértékét. A folyamatos, automatikus fókusz- és íriszállítást a 2013-ban megjelenő firmware fogja támogatni, gyors, sima működést biztosítva a Canon EF Stepper Motor (STM) objektívcsaládjának meghatározott modelljeivel.

Az EOS C100 ezenfelül igen rugalmas adattárolásra képes: egyszerre két SD-kártyára is képes menteni. A Két kártyára rögzítés funkcióval egyidejűleg készíthető felvétel mindkét kártyára, a Memóriaváltásos rögzítés funkcióval pedig automatikusan váltani lehet a két memóriakártya között, ha az egyik megtelik. A kamerán belüli konvertálással az egyik kártyán tárolt HD-anyagok SD felbontásúvá alakíthatók a másikon – ami különösen az olyan operatőrök számára nagy segítség, akik elküldés vagy a webre feltöltés előtt csökkenteni kívánják az anyag felbontását.

Professzionális kialakítás, professzionális audio

Az EOS C100 ugyanarra a moduláris elvre épül, amely oly népszerűvé tette az EOS C300-at. A mobil és tartós kialakítású, robusztus, mégis könnyű felépítésű kamera számos helyzetben ideálisan használható. Magnéziumötvözet váza erős és merev, ugyanakkor minimális súlyú, így a felhasználók egyszerre élvezhetik a sokoldalúságot és a kényelmet – még az egész napos használat során is.

A kamera hátulján található a nagy, kiváló képminőségű, 8,8 cm-es (3,5”), állítható dőlésszögű LCD-kijelző, amelyet kihajtva hozzáférhetők a kijelző mögött található funkciógombok. Az állítható markolat DSLR-szerű ergonómiát biztosít a kézi felvételek során, de teljesen le is vehető a szűk térben készült, vagy többkamerás felvételekhez. A kamera gombkiosztását szintén a felhasználók visszajelzéseit figyelembe véve alakították ki: most már az összes felvevőgombon vörös jelzés látható, ezzel is növelve a kényelmet felvétel közben. Az akár 15 kiosztható gomb nagyfokú testre szabást tesz lehetővé: a felhasználók saját igényeiknek megfelelően hangolhatják a kamera működését.

Az EOS C100 professzionálisan optimalizált hangfeldolgozást és audiocsatlako­zásokat kínál: lehetővé teszi akár Dolby Digital AC3, akár 16 bites, lineáris PCM hang felvételét 48 kHz mintavételi frekvenciával – azzal a kiváló minőséggel, amit a professzionális műsorokba szánt tartalom megkövetel. A kamera levehető fogantyújába sztereo mikrofonpár került, valamint két XLR-csatlakozó, amellyel külső mikrofonok és más hangforrások csatlakoztathatók. Található a kamerában egy új, rögzíthető HDMI-csatlakozó is, amely gondoskodik arról, hogy a vezetékek biztonságosan rögzítve maradjanak a felvétel teljes ideje alatt..

EF és EF Cinema objektívek – az alkotás hatalma

Az EOS termékcsalád részeként az EOS C100 kompatibilis több mint 60 EF objektívvel és a Canon EF Cinema objektívek családjával, és két új, könnyű, kompakt filmes zoom objektívvel – CN-E15.5-47mm T2.8 L S és CN-E30-105mm T2.8 L S – együtt érkezik. Mindkét új objektív kiemelkedő mobilitást és minőséget, a teljesítmény és érték nagyszerű együttesét kínálja, így mindkettő kiváló választás független szakemberek és produkciós cégek számára is.

A Canon DSLR gépekhez készített, rendkívül népszerű EF sorozatú objektívjei gyakorlatilag korlátlan kreatív szabadságot kínálnak, bőséges választási lehetőséggel mindenféle költségvetéshez. Az EF-S sorozat egy sor kompakt, könnyű zoom objektívből áll, amelyek a kiváló képminőséget elérhető árakon kínálják; az EF objektívcsalád pedig kiemelkedő minőséget és rugalmasságot kínál – luxusminőségű, kategóriájukban élenjáró optikai megoldásokkal, 8-tól 800 mm-es fókusztávolságig. Az EOS rendszer 1987-es elindítása óta több mint 70 millió EF objektív készült – a szám jól jelzi a rendszer páratlan minőségét, népszerűségét és hogy milyen remekül elégíti ki a legkülönbözőbb fotós és videofilmes felhasználók igényeit.

Canon EOS C100 – a legfontosabb jellemzők:

· 8,3 megapixeles, Super 35 mm-es CMOS érzékelő; Full HD
· Nagy érzékenység, alacsony zaj
· 24 Mb/s AVCHD felvétel SD-kártyákra
· Automatikus felvételi funkciók
· Cserélhető EF objektívek
· Canon Log Gamma
· Kompakt, moduláris, könnyű
· Professzionális audio beállítások
· Zökkenőmentesen beilleszthető a munkafolyamatokba
· CPS video támogatása