- Kultúra

Hogyan változott a civilizáció? – Időutazás műholdfelvételekkel

A Földről a GE technológiájával készített gyorsított felvételek bemutatják a gleccserek olvadását, a városok fejlődését 1984-től napjainkig. Fedezze fel az épülő M0-ást, Győr vagy éppen Debrecen változását az elmúlt 30 évben!

Több tízezer, az elmúlt 30 év során a GE technológiájával készített műholdas képet fűzött össze látványos interaktív gyorsított felvételes animációkká a Google, a NASA, az Amerikai Földtani Intézet (USGS) és a TIME. A több mint 2 millió felvételből kiválasztott és elemzett képek bemutatják, hogyan változtatja meg a civilizáció a Föld felszínét – a saját városunktól kezdve a Dubai partszakaszából kinövő pálmaszigetekig, a visszahúzódó alaszkai gleccserekig és az eltűnőben lévő amazóniai esőerdőig.

A 14 láb hosszú, 4400 font súlyú Landsat 4 és Landsat 5 műholdak által készített felvételek olyan apró részleteket is megmutatnak mint például az autópályák és a hidak.A GE mérnökei által tervezett és irányított Landsat műholdak folyamatos szalagot rögzítenek az alattuk elterülő felszínből. Naponta több mint 14-szer készítenek felvételeket, és 100 percenként egyszer kerülik meg a Földet.

2012 márciusában a Landsat 5 bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe mint a „leghosszabb ideig működő Földmegfigyelő műhold”. A műholdat három éves küldetésre tervezték, de csaknem 30 évig állt szolgálatban.