home office
- Munka

Ergonomikus home office – mire van szükséged egy otthoni irodához?

Az utóbbi 1,5 évben a home office-ban dolgozók száma drasztikusan megugrott. Ebben természetesen nagy szerepe van a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetnek, azonban számos cégnél a járvány lecsengése után is tervezik legalább részben megtartani az otthoni munkavégzés lehetőségét. Ez pedig azt jelenti, hogy a dolgozóknak is újra kell tervezni – szükségük lesz egy otthoni munkaállomásra.

Nem jó a konyhaasztalnál dolgozni

Persze le lehet ülni éppenséggel az étkezőasztalhoz is alkalmanként dolgozni. Amikor a home office csak ideiglenes, akkor még ki is bírja az ember, bár nem kifejezetten komfortos. Ha azonban már hosszabb távra rendezkedünk be, érdemes egy kényelmes dolgozószobát, vagy legalább egy dolgozósarkot kialakítani a lakásban.

De mire is lesz szükséged?

  • Asztalra és székre. Ez az alap. Fontos, hogy kényelmesek legyenek mind méret, mind kialakítás tekintetében. Sokféle szék és asztal közül választhatsz például az Alza oldalán is, így biztosan megtalálod a számodra megfelelőt. Nézd meg, mennyire állítható a kiszemelt szék, mert ezen múlik, hogy milyen mértékben tudod a saját igényeidhez igazítani. Jó, ha tudod, hogy ergonomikus (állítható magasságú, dönthető stb.) asztal is létezik, érdemes lehet ennek beszerzésén is elgondolkodni.
  • Megfelelő fényekre. Nincs rosszabb, mint gyenge, vagy túlságosan álmosító árnyalatú fényben dolgozni. De az sem sokkal jobb, ha olyan erősen világít a lámpa, hogy majd kisüti az ember szemét. Fontos, hogy megtaláld az ideális lámpát, és persze a megfelelő színhőmérsékletű izzót, hogy ideálisak legyenek a fényviszonyok a munkavégzésre.
  • Irodai eszközök. Hogy ez pontosan mit takar, az a munkakörtől függően változó lehet. Amennyiben alkalmazott vagy, valószínűleg sok mindent fog biztosítani a cég: számítógépet, nyomtatót stb. Ha viszont vállalkozóként dolgozol otthonról, ezeket magadnak kell beszerezned, és minden mást is, beleértve az utolsó tollat és GEM kapcsot is.
  • Dekorációs elemek. Hallottál már inspiráló környezetről? Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy a dolgozószoba mindegy, milyen, csak kényelmes legyen, de ez nem igaz. Jobban megy a munka, ha szép, igényes a környezet, a helyükön vannak a részletek. Ne becsült ezért alá a szőnyeg, a függöny, illetve a dísztárgyak, esetleg szobanövények jelentőségét a dolgozószobában sem!

Ha odafigyelsz arra, hogy megfelelő környezetet alakíts ki otthon is a munkához, sokkal jobb lehet a teljesítményed!