- Kultúra

Egy letűnő világ utolsó képviselőit fotóztak

Négy napon át gömöri pásztorokat és cigányzenészeket fotóztak és filmeztek a Mediawave Alapítvány füleki táborának lakói a Felvidéken.

A Passport Control című rendezvényen magyarországi és szlovákiai fotósok és dokumentumfilmesek egy letűnő világ utolsó képviselőit örökítették meg – közölte Gyetvai Zoltán losonci fotográfus, az esemény főszervezője.

Néprajzos és népzenész barátaival húsz éve járja Gömörország falvait Gyetvai Zoltán. A pásztorokról, muzsikusokról készült felvételeit több helyen bemutatták már a világban, tavaly például a budapesti táncháztalálkozón, illetve az Ördögkatlan Fesztiválon. A fotós az MTI-nek elmondta: portréi láttán sokan fogalmazták meg azon véleményüket, hogy „ilyen emberek már nem is élnek”. Ez ösztönözte arra, hogy a Mediawave Alapítvánnyal tábort szervezzen „egy letűnt kor eltűnő képviselőinek” megmutatására.

Az Érdről, Győrből, Budapestről, Losoncról, Fülekről és Nagyidáról érkezett fotósok és filmesek Pálfalán (Pavlovce) meglátogatták Lakatos Adolfot, azaz Edi bácsit, a cigány muzsikust, Szilicén (Silica) Bastyúr „Káposzta” István juhászt, énekest, és megtekintették a helyi református templomot. Bozován (Silická Brezová) Mezei Lajos és Mezei Margit hagyományőrző táncosnál a fotózáson, filmezésen túl gömöri pásztorbotolót és vasvári verbunkot tanultak, de megismerkedtek a pásztorbotok és kampók készítésével is. Lőkösházán (Levkuska) Cselényi József juhász, énekes, táncos, a Népművészet Mestere, Feslővályban (Vysné Valice) Tamás János cigányprímás volt a vendéglátó.

A szlovákiai határmenti területekre szervezett médiatábor csütörtökön este a filmes és fotós utómunkákkal, az elkészült anyagok bemutatásával zárul, a műveket elsőként a Mediawave Alapítvány honlapján teszik közzé – közölte Gyetvai Zoltán.

Hartyándi Jenő, a Mediawave fesztiváligazgatója hozzátette: idén nyáron még a Somlyó-hegy melletti Kiscsőszön népi fesztivált, a Mecsekben pedig, az Ördögkatlan Fesztiválhoz kapcsolódóan Kisharsányban filmes, fotós és zenei műhelyeknek otthont adó művészeti tábort tartanak.

mti