- Kultúra

Női sorsok győztes fotókon a Mai Manó Házban

Női sorsok címmel a Marie Claire nemzetközi fotóverseny tíz nyertes sorozatából péntektől látható kiállítás a Mai Manó Házban Budapesten.

fotó: Fausto Podavini

Megtekinthető:
2013. március 8. – május 5.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora a tárlat csütörtöki sajtóbejárásán elmondta, hogy a tíz fotósorozat mindegyike tíz-tíz képből áll, és két téma köré osztható. Az egyikben egyéni helyzeteket és sorsokat mutatnak be (a kiállított sorozatok nagy része ilyen), a másikban a nőket közösségi csoportokban vagy azok tevékenységében jelenítik meg. „Vannak dokumentarista képek, amelyek a valóságból indulnak ki, de vannak olyanok is, amelyek kontextusba helyezve érik el hatásukat” – hangsúlyozta.

A Csempészek című díjnyertes alkotást a brit Jackie Dewe Mathews készítette, és a Brazíliában drogkereskedelem miatt bebörtönzött külföldi nők helyzetét mutatja be. A sorozatban négy lecsukott nő portréja, valamint a helyszínt bemutató felvétel is szerepel.

Az olasz Alessandro Vigano Elhagyott című fekete-fehér fotósorozatán feketébe öltözött, lefátyolozott nők csoportja látható. A nőknek csak a sziluettjük vehető ki, fehér kezük pedig kivillan a fekete háttérből. A fotós a Canosa di Puglia utcáin minden év nagyszombatján Szűz Mária szobrát kísérő ünnepi menetet rögzítette.

A szintén olasz Guia Besana Baby Blues című konstrukciós fotósorozatában tíz képen keresztül mutatja be az anyává válás folyamatát. Olasz fotós Fausto Podavini is, akinek Mirella című sorozata a negyven éve együtt élő idős pár történetét meséli el a női törődés tükrében.

Látható még sorozat szélsőséges orosz punknőről és gyermekéről, tuberkulózisban szenvedő nőkről, nápolyi tizenéves anyákról, a kurd munkáspárt amazonjairól és csecsenföldi asszonyokról is.

László Erika, a magazin főszerkesztője elmondta, hogy a 34 országban megjelenő női magazin tavaly hirdette meg először nemzetközi fotópályázatát. Ez a világon az első olyan, díjazással járó nemzetközi pályázat, amelyre a világ bármely pontján élő professzionális fotográfusok a nők helyzetéről szóló képsorozatokkal pályázhatnak.

A 311 induló között hét magyar fotós is szerepelt. László Erika tájékoztatása szerint az utaz tárlat a párizsi bemutatkozás után érkezett Budapestre, ahol egy hónapig tekinthetik meg az érdeklődők.

MTI / maimano.hu