- Kultúra

Lezárult az erdélyi református templomok fotóalbum-sorozata

Az Erdélyi Református Egyházkerület templomait bemutató Itt voltunk, itt vagyunk című fotóalbum-sorozat utolsó köteteit mutatták be szerdán délután a Károli Gáspár Református Egyetemen Budapesten. A sorozat utolsó négy albuma a Maros-Mezőségi-, a Marosi-, a Kolozsvári-, valamint a Brassói Református Egyházmegyék templomainak külső-, belső- és légi felvételeit tartalmazza. Korábban a Dési-, a Tordai-, előtte a Székelyudvarhelyi, a Küküllői-, az Erdővidéki-, a Hunyadi-, a Görgényi, a Nagyenyedi-, a Kalotaszegi-, Sepsi- és a Kézdi-Orbai Református Egyházmegyék templomait bemutató kötetek láttak napvilágot.

Magyari Hunor fotográfus

A képeket Magyari Hunor készítette segítőivel, Veres Tündével és Juhász Ábellel. A fiatal székelyföldi fotós az elmúlt öt évben több mint hétszáz templomot fényképezett le, ezek egyházmegyénként külön albumokba rendezve, 15 kötetben jelentek meg. A sorozat Brassótól Konstanzáig, Bukaresttől Erdőszentgyörgyig, a szórványtól a Székelyföldig tartalmazza valamennyi református templom 21. századi képét. A szerző a legtöbb templomnak az építési adatait és rövid történetét is össze tudta gyűjteni a lelkészeknek köszönhetően – közölte a szervező az MTI-vel.

„Élményteli, olykor döbbenetes volt a templomok bejárása, feltérképezése. A szórványban szinte a szemem láttára lettek az enyészet martalékává a hunyadi templomok, évről évre fogyott a tető, a cserép, a tégla, a fal. Volt, ahol csupán a templom egykori helyét vagy korábbi falainak körvonalait sikerült lefényképezni. Amit lehetett, megörökítettem az utókornak” – idézte a közlemény Magyari Hunor szavait.

Tavaly a nagyenyedi, a kalotaszegi, a sepsi, valamint a kézdi-orbai egyházkerületekben készített képeket vetítésen mutatta be a szerző, 2011-ben a nagybaconi, szárazajtai, köpeci, sóváradi, kóródszentmártoni, kisbaconi, markodi, erdőszentgyörgyi és rigmányi református templomokról készült fotókat bemutató kiállítást láthatott a közönség a budapesti Millenárison.

MTI

fotó: www.szekelyhon.ro