- Otthon

Itt az ősz – 3 tipp, hogy mire ügyeljen a kertes házánál

Tél előtt sok teendője lehet a lakás hidegebb időszakra való felkészítése miatt, ezért érdemes minél előbb belevágni az előkészületekbe, legfőképpen akkor, ha az olyan munkálatok, mint az ablakcsere ősszel történik meg. Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk Önnek három hasznos tippet, amivel megfelelően felkészítheti lakását a téli időszakra.

Vízrendszerek felkészítése a télre

Érdemes a kerti csapokat, medencerendszereket még a fagy előtt elzárnia, ugyanis a nulla körüli éjszakai hőmérséklet hatására megnövekszik a csőben tartózkodó víz térfogata, amely könnyen szétrepesztheti az adott csövet. Egy-egy ilyen sérülés hatalmas károkat tud okozni otthonában, ugyanis amint melegszik az idő, mindent eláraszt az addig fagyott víz. Ajánlott tehát a meleg idő ellenére még szeptemberben elzárnia a csapokat, így megelőzve a fagy okozta károkat.

Ablakcsere ősszel

Sok lakásban az ablakcsere ősszel történik meg, ugyanis mindenki igyekszik ebben az évszakban minél inkább felkészíteni otthonát a hidegebb időjárásra. Érdemes lehet Önnek is ellenőriznie a nyílászárók épségét otthonában, ugyanis egy elavult ablak rengeteg többletköltséget okozhat a téli fagyos időben.

Ellenőrizze az ablakkeretet, hogy találhatóak-e rajta olyan rések és repedések, amelyen keresztül hő távozhat a lakásból! Extrémebb esetben érezhető, ahogy kintről beáramlik a levegő. Ha már most észleli ezt a jelenséget, érdemes az ablakcserét ősszel megejteni. Egy nem megfelelően szigetelő nyílászáró cseréjével észrevehetően kevesebb lesz fűtésszámlája még a leginkább fűtést igénylő időszakban is.

Ha úgy dönt, hogy az ablakcsere ősszel válik szükségessé, érdemes az Önnek legmegfelelőbb hőszigetelő ablakra váltania. Ma már ablakok széleskörű kínálatából választhat, így érdemes szakemberhez fordulnia. Kérje az Ablakbudapest kollégái segítségét, akik a lehető legnagyobb hozzáértéssel segítenek Önnek megtalálni a legoptimálisabb megoldást!

Ellenőrizze fűtésrendszerét!

Bár amennyiben lakása megfelelően le van szigetelve és a kritikus helyiségekben az ablakcsere ősszel megtörténik, már sokat tett a hidegre való felkészülésért, télen mégis a fűtésrendszer játssza a legnagyobb szerepet otthona melegen tartásában. Épp ezért érdemes ellenőrizni, hogy kifogástalanul működnek-e a radiátorok, valamint a bojler.

Ajánlott mindenekelőtt kéményseprővel ellenőriztetni a kéményt. Ezután engedje ki a levegőt a fűtőtestekből, majd a teszt kedvéért átmenetileg üzemelje be a fűtésrendszert. Ha a lakás minden radiátora fokozatosan felmelegszik és nem hall szokatlan hangot, a fűtésrendszere valószínűleg megfelelően működik. Azért, hogy erről teljesen megbizonyosodhasson, ajánlott szakember véleményét kérni.

Azzal tehát, ha az ablakcsere ősszel történik meg, már sokat tesz a lakás télre való felkészültségéért, viszont emellett érdemes a fűtésrendszert is ellenőrizni, valamint a vízrendszereket téliesíteni a többletköltségek elkerülése végett. Természetesen a fenti tippeken kívül is rengeteg teendő adódik a ház körül, mint például a lehulló falevelek okozta rendetlenség, a kerti bútorok elpakolása, valamint semmiképp sem feledkezzünk meg a madáretetők kihelyezéséről sem!