- Üzlet

A megújuló energiára való áttérés nem megy támogatás nélkül

Németországban négyszer akkora a napelemes áramtermelő kapacitás, mint a teljes magyar erőművi kapacitás, de emögött jelentős támogatás áll – mondta Jászay Tamás, az Elmű Nyrt. vállalatfejlesztési igazgatója a KÖVET Egyesület által rendezett konferencián csütörtökön Budapesten.

A német napelemes – fotovoltikus – kapacitás 36 ezer megawatt, ezzel szemben a magyar beépített erőművi kapacitás 9131 megawatt. Mindkettő évi 36 terrawatt villamos energiát képes termelni, hiszen a nap nem süt mindig, így a napelemes termelés változó mennyiségű.
Az amerikai palagáz piaci belépése azt eredményezi, hogy az USA önellátó lesz energiából. Ott ma a gázár egyharmada, a villanyáram ára pedig fele az uniósnak. Ez az egész közösség versenyképességére hatással van. Ezen belül külön probléma a németeké, akik 2022-ig leállítják az atomerőműveiket.
Jászay Tamás a megújuló energia növekedésének az árnyoldalairól is beszélt. A nagy német energia konszernek az utóbbi 5-7 évben 40 százalék árfolyamesést szenvedtek el a tőzsdéken. Nyereségük pedig egyharmadára csökkent. Ugyanakkor a megújuló energia termeléséből mindössze 7 százalékkal részesednek. Nélkülük viszont nem juthatna be a hálózatba a napenergiával termelt villanyáram, illetve nem jutna el a fogyasztókhoz a más forrásból származó elektromos energia.
Szepesi Attila, a KPMG Tanácsadó Kft. munkatársa kifejtette: az EU szándéka az, hogy 2018-ig támogatás nélkül is megálljon a lábán a megújuló energia termelés. A termelési költség szempontjából ma a legolcsóbb a szélenergia. Azt követi a barnaszén, majd a napelem, a feketeszén és a földgázból előállított villanyáram.
Miután a gáztüzelésű erőművek a legfiatalabbak és legjobb hatásfokúak, ezek szennyezőanyag kibocsátása a legkisebb. Mégis ezeket állítják le sorban Európában. Ennek pedig az az oka, hogy a régebbi szenes erőművek olcsóbban termelnek, nem utolsósorban azért, mert ingyen kaptak kibocsátási egységeket.
A kibocsátási egységekkel kapcsolatosan pedig elmondta Szepesi Attila, hogy azok kereskedelmét az áfa-csalás lendítette fel. A széndioxid-egység kereskedők fontos láncszemei voltak az uniós áfa-csalásnak.