- Munka

Tolnában több mint háromezren vesznek részt foglalkoztatási programban

Tolna megyében több mint háromezer embert, egyharmadrészt fiatalokat vontak be a hátrányos helyzetűek foglalkoztatási programjába, amely a megyében közel 3,5 milliárd, országosan 106 milliárd forintos európai uniós projekt keretében zajlik.

A 2015. áprilisban záruló, négyéves program eddigi eredményeiről csütörtökön Szekszárdon tartott sajtótájékoztatón Szűcsné Füredi Szilvia, a Tolna Megyei Munkaügyi Központ igazgatója arról számolt be, hogy ez év március végéig 3346 fő kapcsolódott be a programba. Összesen 3619 ember bevonását tervezik, akik közül 1865 fő vesz részt képzéseken, tanfolyamokon. A cél, hogy a teljes létszámból legalább 1061 résztvevő a program befejezése utáni 180. napon is foglalkoztatott legyen – tette hozzá.
A közép-magyarországi régió kivételével minden hazai régióban futó projekt célcsoportjai között többek között alacsony iskolai végzettségű, pályakezdő, 50 év feletti, tartós munkanélküliség által veszélyeztetett és roma álláskeresők vannak. A résztvevők egyebek mellett képzési, bér- vagy vállalkozóvá válási támogatást kaphatnak.
A március 31-éig bevont álláskeresők közül 1428-an vettek részt – elsősorban a legkeresettebb fémipari – képzéseken, 1620 ember helyezkedett el bértámogatással, 320-an pedig, jellemzően a kereskedelmi, szolgáltatói szektorban, önálló vállalkozást indítottak.
Mátyás Tibor Attila, a munkaügyi központ foglalkoztatási programok osztályának vezetője elmondta: a munkáltatók a támogatott dolgozók hathavi bérének és járulékainak 70 százalékát – a 25 év alattiak esetében 100 százalékát – kapják meg, és további három havi foglalkoztatási kötelezettségük van. A vállalkozóvá váláshoz szintén hat hónapig a minimálbér erejéig juthatnak támogatáshoz a résztvevők.
Mint mondta, a Tolna megyei projekt 3,47 milliárd forintos keretéből eddig 2,3 milliárd forintot használtak fel, és 400 millió forintra van kötelezettségvállalása a munkaügyi központnak; így a következő egy évben több képzést indítanak.
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ismertetője szerint a projekt célja országosan 110 ezer hátrányos helyzetű álláskereső munkaerőpiaci integrációja. A tervek szerint 18 megyei részprojekt keretében összesen 57 980 fő részesül képzésben, 67 300 álláskereső kap foglalkoztatási támogatást, és 3600 ember vállalkozóvá válását segítik elő.