- Kultúra

Tóth István tárlat az OSZK-ban

Az idén 90 esztendős Tóth István fotóművész alkotásait bemutató tárlat látható péntektől az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten.

Tóth István 2002-ben ajándékozta alkotásait a nemzeti könyvtár Jelenkori Fotóművészeti Gyűjteményének, a művész több mint 240 felvétele a magyar fotográfia történetének fontos fejezetét képviseli. A június 14-ig látogatható jubileumi kiállítás a Pillanatok és a Kortársak című sorozatokból mutat be válogatást – közölte az intézmény .

Tóth István a fényképezést napi munkája mellett önképzés útján sajátította el. Szakmai fejlődésében meghatározó szerepe volt Haller Frigyesnek, a két világháború közötti korszak jeles fotográfusának. Megszervezte a Ceglédi Fotó Klubot (1953), elnöksége idején az 1960-as évekig a klub eredményesen szerepelt hazai és nemzetközi tárlatokon. Az 1960-as évek végén Kecskeméten vállalt hivatásos fotográfusi munkát, agrártudósok tevékenységéhez járult hozzá tudományos igényességű felvételeivel. Alapító tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének (MFSZ), 2002-2005 között a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakkollégiumának tagja volt.

Mintegy 60 esztendős pályája során 2237 nemzetközi kiállításra küldte el képeit, 329 alkalommal nyert díjat. Tevékenységét a legnagyobb nemzetközi fotográfiai szervezet, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (EFIAP) kitüntetéssel ismerte el, emellett 15 külföldi klub és szövetség tiszteletbeli tagja. Önálló tárlatainak száma 120 felett van.
A kiállítás 2013. június 14-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 10-18 óra között.

MTI / oszk.hu