- Kultúra

Szegedi és indiai filmesek kapták a Forgass a Földért! két fődíját

A szegedi Elephant Studio rendezője és egy indiai filmes csoport, a Team Justy kapta a hétvégén rendezett Forgass a Földért! (Shoot4Earth) rövidfilmes játék hazai és nemzetközi fődíját – közölte a játék programigazgatója.

A huszonnégy órás nemzetközi amatőr filmkészítő versenyre, amelynek témája a környezettudatosság volt, 94 egyperces filmmel neveztek – mondta Kindl Gábor.

A legtöbb, 34 filmes Magyarországról jelentkezett, a regionális producereknek is köszönhetően további 12 országból küldtek filmeket a játékra. Kínából 27, az Egyesült Államokból 10 társadalmi célú videó érkezett, számos európai ország filmesei mellett neveztek indiai, ausztrál, brazil, nigériai filmkészítők is.

A játék résztvevőinek a verseny indulásakor megadott három elem, a tűz, a víz, a levegő egyikét kellett megjeleníteniük társadalmi célú filmjeikben.

A nemzetközi megméretés első díját és az azzal járó ezer dollárt a Team Justy nevű új-delhi stáb nyerte Save Earth című filmjével, amely lényegre törő üzenetekkel inti a nézőt takarékos energia- és vízhasználatra.

Erlauer Balázs, az Elephant Studio rendezője Az utolsó csepp (The Last Drop) című, a hazai versengés százezer forintos fődíját elnyert filmje egy fürdőkádban elkövetett öngyilkosságot jelenít meg. Az újító szándékú szegedi stúdió tagjának képsorai párhuzamost sugallnak az emberi élet és a természet, a Föld, a víz életének kioltása között.

A zsűri, amelynek elnöke Jiri Menzel Oscar-díjas filmrendező volt, több különdíjat is kiosztott a legjobb rendező, operatőr, forgatókönyv, színész számára. A nemzetközi mezőnyben a legjobb zene díját a romániai Bakó Ádám Quartette Earth című filmje kapta, Erlauer Balázs munkája pedig a legjobb forgatókönyv díját is begyűjtötte.

A verseny díjnyertes alkotásai már láthatók a YouTube videomegosztó portálon, a programigazgató közlése szerint az összes filmet feltöltik a Forgass a Földért! honlapjára, a shoot4earth.com-ra.

mti