- Vásárlás

Rengeteg új funkció a Canon EOS 7D-ben

A Canon ma bejelentette az EOS 7D funkcionalitását bővítő v2 firmware-t, amelynek új funkcióival a fényképészek tovább feszegethetik lehetőségeik határait. A gép már eddig is lenyűgöző nagysebességű felvételkészítését, speciális kezelését és kreatív sokoldalúságát továbbfejlesztő új firmware kínálta előnyök között megtalálható a nagyobb maximális RAW-sorozat – akár 25 RAW fájl -, a kamerán belüli szerkesztési funkciók, a felhasználó által megadható Auto ISO-érték, valamint a Canon legújabb GPS-vevőjének, a GP-E2-nek a támogatása.

Az eredetileg 2009-ben megjelent EOS 7D körültekintő fejlesztési folyamata során a világ minden tájáról származó fényképészek ezreinek visszajelzéseire támaszkodtak. A sokféle fényképezési stílushoz a kiemelkedő képminőség és a kivételes sokoldalúság tökéletes kombinációját kínáló készülék még ma is ez egyik legjobb APS-C fényképezőgépnek számít a piacon. Az új firmware fejlesztésekor a Canon hasonló megközelítést alkalmazott: a felhasználók közvetlen visszajelzése alapján frissítette naprakésszé az EOS 7D-t feljavított teljesítménnyel, még szélesebb körű felvételkészítési lehetőségekkel és megnövelt kreatív funkcionalitással.

Megnövelt RAW teljesítmény

18 megapixeles APS-C CMOS érzékelőjével, két DIGIC 4 képfeldolgozó processzorával és az akár 12 800-as értékig kiterjeszthető ISO-érzékenységével az EOS 7D kiváló minőségű felvételek gyors elkészítését teszi lehetővé akár 8 kép/másodperces sebességgel. A Canon zászlóshajójának számító EOS-1 sorozat nagyteljesítményű memóriakezelési algoritmusait alkalmazó új firmware-rel a fényképészek mostantól még nagyobb rugalmasságot élvezhetnek a sorozatfelvételek készítésekor: a RAW puffer maximális mérete megnőtt, akár 25 RAW fájl vagy 130 JPEG fájl is készíthető sorozatban. A fényképezőgép nagy, 18 megapixeles felbontásával és 14 bites képfeldolgozásával együtt ez azt jelenti, hogy a fényképészek részletgazdag képeken rögzíthetik a döntő pillanatokat.

Kamerán belüli szerkesztés és értékelés

Egy sor új szerkesztési funkció tovább bővíti a képek hangolásának lehetőségeit: az utófeldolgozás így már a fényképezőgépen belül megkezdődhet. A fotósok dolgozhatnak a RAW fájlokkal és kijavíthatják az olyan problémákat, mint a peremsötétedés, torzítás vagy kromatikus aberráció. Egy sor egyéb paraméter – fehéregyensúly, élesség, képstílus és még sok más – hangolható közvetlenül a felvétel elkészülte után, és az eredmények új JPEG fájlokként menthetők el. Át is méretezhetők azonnal a JPEG-képek, nincs szükség PC vagy Mac számítógépre.

A képértékelési funkció segítségével egyszerűbben lehet szűrni képek nagy tömegére, például hazafelé menet egy fotózásról. A képértékelési adatokat a gép a fájlok metaadatai közé menti el, így azok utána kiolvashatók egy sor képszerkesztő alkalmazással, például a Canon Digital Photo Professional programmal, de az iparág egyéb szoftvereivel is, mint az Apple Aperture, az Adobe Lightroom vagy az Adobe Bridge.

Extra szabályozási lehetőségek álló- és mozgóképekhez

Az EOS 7D új firmware-e sokoldalú funkcionalitást kínál álló- és mozgóképekhez egyaránt. Az újonnan bekerült Auto ISO vezérléssel a gép használói bárhol meghatározhatják a natív ISO 400-6400-as tartományon belül a maximális ISO-érzékenység határát. Ez az expozíció még sokoldalúbb vezérlését eredményezi: a maximális automatikus ISO-érzékenység a fotós személyes preferenciáihoz igazítható, vagy éppen állítható a különböző helyzeteknek megfelelően a különböző kreatív célok elérése érdekében.

Mozgókép módban a továbbfejlesztett audiofunkciók szintén bővítik az operatőrök lehetőségeit filmfelvétel közben. A gép által készített Full HD (1920x1080p) filmek 16 bites, digitális, professzionális minőségben, 48 KHz-es mintavételezésű sztereo hanggal egészíthetők ki, a hangszint pedig kézzel vezérelhető, 64 fokozatból választva. Egy digitális szélzaj-szűrő csökkenti a levegőnek a mikrofon körüli áramlásából származó zajokat, garantálva, hogy a felvett hangok tiszták, a környezeti interferenciától mentesek legyenek.

Az útvonal nyomon követése GPS-funkciókkal

A v2 firmware lehetőséget ad a képek helyszínének automatikus rögzítésére is azáltal, hogy kezeli az új GP-E2 GPS vevőt – a Canon legújabb, nagyteljesítményű GPS egységét. A GP-E2-t a vakupapucshoz kell rögzíteni, és egy vezetékkel csatlakozik a fényképezőgéphez. Használatával roppant egyszerűen geocímkézhetők az EOS 7D által készített fényképek, szélességi és hosszúsági, valamint magassági információkkal, sőt, a fényképezés irányával is. Mindezek az információk a kép EXIF adatai közé kerülnek be.. A GPS Logger (naplózás) funkció nyomon követi a mozgást a GPS adatok rendszeres időközönkénti frissítésével, a Google Maps kompatibilitás pedig azt jelenti, hogy a felhasználók a Canon ingyenes Map Utility szoftverével kényelmesen megtekinthetik, hogy merre jártak.

A v2 firmware a régióban 2012 augusztusától lesz elérhető.

Canon EOS 7D v2 firmware – az új funkciók:

·    Megnövelt maximális RAW képsorozat (max. 25)
·    Kamerán belüli RAW-képszerkesztés
·    Kamerán belüli képértékelés
·    Kamerán belüli JPEG-átméretezés
·    Maximális Auto ISO beállítás (ISO 400-6400)
·    Kézi hangszint-állítás filmfelvétel közben
·    GPS-kompatibilitás
·    Fájlnevek személyre szabása
·    Időzóna-beállítások
·    Nagyított képek gyorsabb görgetése
·    Gyorsvezérlő képernyő lejátszás közben

Canon EOS 7D – A legfontosabb jellemzők:

·    18 megapixeles APS-C CMOS érzékelő
·    Sorozatfelvétel max. 8 kép/mp sebességgel
·    Max. 12800 ISO-érzékenység
·    Közel 100%-os képátfogású kereső
·    19 kereszt típusú AF-segédpont
·    iFCL fénymérési rendszer
·    Két DIGIC 4 képfeldolgozó processzor
·    Full HD felbontású filmek felvétele
·    Integrált Speedlite jeladó
·    3” Clear View II LCD
·    Környezetálló magnéziumötvözet ház