- Kultúra

Nádas Péter fotográfusi életműve a svájci Zug kortárs művészeti múzeumé

A zugi Kunsthausnak adományozza fotográfusi életművét Nádas Péter, aki már évek óta szoros együttműködést folytat a svájci kortárs művészeti múzeummal.

Nádas Péter

A Kunsthaus Zug szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a 70 éves magyar író, aki valaha fotóriporterként kezdte pályafutását, az intézménynek ajándékoz több mint 600 fotót valamennyi alkotói korszakából az 1960-as évek elejétől egészen 2003-ig.

Az író és felesége, Salamon Magda halála után a közép-svájci Zug kantonban lévő múzeum kapja meg a negatívokat és a publikálási jogokat is. Az adományként kapott fotógyűjtemény kiegészítésére a Kunsthaus a magánkereskedelemből megvásárolja Nádas „főművét”, A fa című hatrészes munkát (2000-2001), amely 504 polaroidból áll és az író Saját halál című elbeszéléséhez kapcsolódik.

A svájci múzeumban november 25-ig tart nyitva Az írás sötétkamrája című, Nádas Péter írói és fotográfusi munkásságát, valamint az őt inspiráló magyar alkotókat bemutató kiállítás, amely szeptember 1-jén nyílt. A tárlaton mintegy 150, az 1950-es évek óta keletkezett fotó szerepel Nádastól, valamint filmek, kéziratok, könyvek, archív anyagok és hangfelvételek. Saját munkái mellett az író több mint hatvan magyar művész kétszáz alkotásán keresztül műveinek művészet- és kultúrtörténeti összefüggéseit is bemutatja. A kiállítás idejére Nádas Péter Zug városába költözött, ahol nyilvános rendezvényeket vezet, illetve ilyeneken vesz részt.

forrás MTI