síelés
- Szabadidő

Mit érdemes tudnunk kell, ha síelni indulunk

Nem is gondolnánk, de Magyarországon is egyre inkább nő azoknak a száma, akik rendkívül szeretnek síelni. A szerencsésebbeknek lehetőségük nyílik egy-egy hosszabb vagy rövidebb külföldi utat is besűríteni a téli időszakba, azonban sokan vannak azok is, akik a hazai adottságokat próbálják meg kihasználni.

Ha valaki nem síelt még, akkor érdemes síoktatóhoz fordulni, hiszen ő meg tud tanítani mindenkit a megfelelő mozgásra, ráadásul megmutatja azt is, hogy hogyan kerülhetőek el a balesetek. Célszerű testünket felkészíteni a mozgásra, hiszen ha itthon nem sportolunk semmit, akkor síeléskor könnyen fordulhatnak elő sportsérülések, húzódások.

A síelésre magunkkal vihetjük a gyermekeinket is, azonban semmiképpen ne erőltessünk nekik semmit: ha nem akarnak síelni, akkor ne kötelezzük őket, később lehet, hogy kedvet kapnak majd ők is. 3 éves kor alatt pedig semmiképpen ne is próbálkozzon gyermekünk a síeléssel.

Fontos a megfelelő cipő és ruházat megválasztása, amely olyan legyen, hogy ne fázzunk meg, azonban mégis legyen kényelmes, hiszen úgy könnyebb a mozgás is.

Használjunk védő felszereléseket is: bukósisakot, síszemüveget, de alkalmazhatunk térdvédőt és gerincvédőt is. Ha nem rendelkezünk saját eszközökkel, akkor lehetőségünk nyílik a kölcsönzésre is, ez alól kivétel a ruha és a szemüveg.

Fontos, hogy mindig megfelelő méretű bukósisakot válasszunk, a szemüvegünk pedig inkább legyen drágább, tehát minőségibb. Ez azért jó, mert a hegyekben nagyon magas az UV sugárzás, ráadásul mikor kisüt a nap, akkor a pálya a napsugarakat is visszaveri, és ha nem megfelelő a szemüvegünk, akkor ez a szemünket nagyon meg tudja terhelni, nem beszélve arról, hogy hóesés esetén szemüveg nélkül nem lehet látni a pályát sem.

Igyekezzünk elkerülni a baleseteket, figyeljünk oda egymásra!!!