vízszigetelés
- Otthon

Milyen vízszigetelő anyagokat alkalmazhatunk a lakásfelújítás során?

Mindegy, hogy milyen és mekkora otthont választunk, és az sem fontos, hogy a világ melyik táján, a vízszigetelés elengedhetetlen egy épület szempontjából. Ugyanis épületeink folyamatosan ki vannak téve a nedvesség okozta károknak, és itt nem kizárólag az időszakos esőzésekre vagy a téli viszontagságokra kell gondolni. A legnagyobb veszélyt és a leggyakoribb problémát a talajból felszökő nedvesség okozza, de bármikor meghibásodhatnak a falakban futó csövek is, melyek kisebb vagy nagyobb mértékben áztatják falainkat.

Éppen ezért kihagyhatatlan már építéskor a vízszigetelő anyagok megfelelő alkalmazása. Ha szürke foltok jelennek meg a falon biztos, hogy valamiféle nedvesség jutott a falba, ami azon túl, hogy nem esztétikus hosszútávon komoly szerkezeti károkat okozhat az otthonunkban, illetve egészségügyi szempontból sem kedvező a lakók számára. Ahol vizes a fal, igen hamar gombás penész is kialakul, ez pedig asztmás, allergiás reakciókhoz vezet, amit lehet tünetileg kezelni, de az igazi megoldást a falak megfelelő szigetelése fogja jelenteni.

Milyen okai lehetnek az épület vizesedésének?

  • Amennyiben közvetlenül a vizesblokk használata után jelennek meg annak környékén a sötét foltok a falon, úgy az általunk kiengedett vízzel állunk szemben, mely próbál bejutni a mélyebb rétegekbe. Ennek egyszerű a megoldása: ha ilyet tapasztalunk fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne locsoljuk szét a kiengedett vizet.
  • Ha a talajtól körülbelül egy méter magasságban tapasztalunk vizesedést a falon, akkor biztos, hogy a talajvíz tört utat magának. Ez általában a hibás vagy elöregedett szigetelés miatt történhet meg. Komolyan kell venni, mert a talajvízben található ásványianyagok (sók) elősegítik az épület magasabb szintű károsodását is.
  • Csőtörés, vagy repedés esetén általában a vizesblokk vagy az ahhoz mérten szomszédos falon jelenik meg nagyobb folt. Ha ilyet látunk, a csőtörés legyen az első gondolatunk és ne tétovázzunk, hívjunk szakembert. Kívülről nehéz megállapítani a károsodás mértékét.
  • Ha szabályos, egyre növekvő foltot találunk a lakásban, akkor valószínűleg a szigetelés elöregedésével van dolgunk, vagy annak meghibásodásával. Szintén javasolt szakemberre bízni a hiba okának feltárását, és annak javítását is.

Hogyan javasolt hatékony vízszigetelő anyagot választani?

  • Először is mérlegeljük, hogy hová fogjuk használni, ugyanis nincs olyan szigetelőanyag, ami mindenhová jó. Másra lesz szükségünk a beltéri szigeteléshez, mint a teraszhoz, ami az időjárásnak is ki van téve. Illetve megint csak más típusú anyagra lesz szükségünk a medence szigeteléséhez, ami heteken-hónapokon keresztül vízben áll.
  • Kültéri szigetelés esetén vegyük figyelembe, hogy az esőzés mellett a fagy is problémát okozhat, így kintre mindenképpen fagyálló anyagot kell választanunk.
  • Nézzük meg már a vásárláskor, hogy az adott anyag felvitele után mennyi idő a száradás, hiszen a burkolást nem kezdhetjük el még nem száradt meg teljesen a szigetelés.
  • Lehetőség szerint olyan vízszigetelő anyagot válasszunk, amit nem kell bekeverni, hanem kész állapotában tudjuk beszerezni. Ha mégis szükség lenne keverésre, javasolt szakember segítségét kérni.
  • Ügyeljünk az anyag rugalmas száradására, hiszen az épület elemei folyamatos mozgásban vannak, aminek lehetőségét a szigetelésnek kell biztosítani, ugyanis ez az egyetlen olyan anyag a fuga mellett a folyamatban mely alkalmas rá. Kültéri, teraszburkolatoknál vastagabb anyag felvitelre lesz szükség a rugalmasság érdekében.

A Sikalastic®-1K egykomponensű, szálerősített cementhabarcs mind rugalmas vízszigeteléshez, mind betonvédelemhez tökéletes megoldás. Széleskörben alkalmazható, egyaránt alkalmas a földben lévő külső betonfalak szigetelésére, és a beltéri védelemre úgy, mint fürdőszobák, zuhanyzók hatékony vízszigetelésére. Emellett teraszok, erkélyek és más időjárásnak kitett felületek védelmét is képes ellátni.