- Kultúra

Kárász Judit centenáriumi emlékkiállítása a szegedi Kass Galériában

Kárász Judit fotóművész születésének centenáriuma alkalmából nyílt emlékkiállítás pénteken a szegedi Kass Galériában.

Kárász Judit: Napozó pár (Magyar Fotográfiai Múzeum)

A híres dessaui Bauhaus-iskolába járt az 1930-as évek elején, ahol mestere Walter Peterhans volt és Vaszilij Kandinszkij is tanította. Később baloldali tevékenysége miatt eltávolították az intézményből, ezért Dániába menekült, ahol tíz éven keresztül egy szigeten, művészbarátja tanyáján kétkezi munkát végzett.

Kárász Judit 1949-ben tért vissza Magyarországra, majd múzeumi fotográfusként dolgozott. 1977-ben halt meg – tájékoztatta Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense az MTI-t.

A mintegy negyven fotógráfiát felvonultató kiállításon a művész legjellemzőbb alkotói korszakait mutatják be. Az érdeklődők szegedi városképeket, a vidéki életmódot megragadó, leleplező erejű szociofotókat és berlini építkezéseket, épületszerkezeteket ábrázoló képeket is láthatnak.

Kárász Judit témái, fotográfiai megoldásai rendkívül egyediek, ritkaságnak számítanak, mivel ő az egyetlen szegedi származású fotóművész, aki a Bauhaus-iskolának köszönhetően a kor legfontosabb nyugat-európai művészeitől tanulhatott. Kárász Judit volt az első, aki komolyabb fotótanulmányokat készített Szegedről és a vidéki parasztéletről: képein az 1930-as évek Szegedének épületei és a tanyavilágban élők mindennapjai elevenednek meg.

A centenárium alkalmából szülőházán, a Szivessy-házon, a szegedi Fekete Sas utcában pénteken emléktáblát avatnak.

forrás mti

fotó: fotoklikk.hu