- Kultúra

Hogyan kell tökéletes családi fényképet készíteni?

A Nikon a sokat látott királyi fényképésszel és profi Nikon-felhasználóval, Christian Lambiotte-tel fogott össze, hogy néhány szakértői tanácsot adjon a családi fotózás etikettjének útvesztőiben tévelygőknek, és elmagyarázza, hogyan készíthet olyan csoportképeket, amelyek méltók lesznek arra, hogy helyet kapjanak a családi fényképalbumban.

Az esküvőszezon közepén járunk, és a Nikon kutatása pedig kiderítette, hogy a családi fényképek közel ötödét (18%) az esküvői fényképek teszik ki. A friss szerelmespárok családon kívüli tagjai azonban nem számíthatnak arra, hogy rákerüljenek a képekre; Európában csak az emberek 16%‑a látná őket szívesen egy csoportképen. Ami azt illeti, az emberek mintegy harmada (32%) elvárja, hogy a kapcsolat már legalább egy éve tartson, vagy a pár már egy ideje legalább együtt éljen, mielőtt hozzájárul, hogy egy rokon partnere rákerülhessen a családi fényképre. Egy kisebb hányaduk (8%) pedig csak akkor egyezik bele a közös képbe, ha a pár már el is jegyezte egymást. Az emberek több mint ötödének (21%) kellett már eltennie egy családi képet a szem elől egy szakítás után, ami talán magyarázza, hogy miért érzik sokan indokoltnak az óvatosságot.

A Nikon a sokat látott királyi fényképésszel és profi Nikon-felhasználóval, Christian Lambiotte-tel fogott össze, hogy néhány szakértői tanácsot adjon a családi fotózás etikettjének útvesztőiben tévelygőknek, és elmagyarázza, hogyan készíthet olyan csoportképeket, amelyek méltók lesznek arra, hogy helyet kapjanak a családi fényképalbumban.

Kerüljön képbe

A Nikon egész Európára kiterjedő, családi fényképeket vizsgáló tanulmánya során 9000 felnőttet kérdezett meg Lengyelországból, Belgiumból, Oroszországból, a Cseh és a Szlovák Köztársaságból, Romániából, az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Németországból, és arra az eredményre jutott, hogy a fotózásban leginkább a „szelfikről” ismert, fiatal generáció meglepően erős érzelmekkel viseltetik a többgenerációs fényképek iránt. A 18–34 évesek közel fele (47%) azt mondta, hogy a család történetének dokumentálásához alapvető fontosságú, hogy a rokonokkal családi fényképek készüljenek, bár 28%-uk elismerte, hogy a családjukban nem szokás rendszeresen ilyen fényképeket készíteni, és azt szeretnék, ha több ilyen fotózásra kerülne sor.

A családi fotóknál a család legfiatalabb generációja vállalja leggyakrabban magára, hogy a fényképet elkészítse az utókor számára – ilyen képek alkotják a családi fényképek közel harmadát (32%) –, míg az idősebbek általában a fényképezőgép objektívje előtt foglalják el megtisztelő helyüket: több mint harmaduk (43%) mondta, hogy ők a legfontosabbak, akiknek a fényképre rá kell kerülniük. A családi fényképet készítők közül tízből több mint egy (13%) szereti követni a fiatal brit királyi sarjak példáját, és a háziállatuknak is helyet szorítanak a képen, miközben egy kisebbség (4%) úgy véli, hogy az öltözékek összehangolása a kulcs az igazán kiemelkedő családi fényképekhez.

Ötletek tárháza

Ami a képeken felvett pózokat illeti, a családok inkább az igazi királyi családok fényképeiből merítenek ihletet, és nem a közvélemény trónjára emelt hírességek képeiből. Amikor megkérdeztük, hogy kik készítik a legjobb hivatalos családi fényképeket, az európaiak szavazatai szerint a brit, spanyol, svéd és belga királyi családok képei jobbak, mint a Beckham, az Obama vagy a Kardashian család képei.

Helyezkedjen jól

Az európai királyi családok fényképezésében szerzett több mint 5 évtizedes tapasztalatával a Nikont használó Christian Lambiotte mindenkinél jobban tudja, hogy hogyan kell tökéletes családi fényképet készíteni.

Christian legjobb tippjei a jó csoportképekhez:

1.    Egy családi fényképet mindig szoros keretbe kell foglalni, és, ha lehetséges, magasabb nézőpontból kell őket elkészíteni.

2.    A fényképen szereplő személyek öltözzenek lazán, kényelmesen.

3.  Adott esetben a fényképnek mélységet adhat egy tárgy, érdekesebbé téve azt. Például, ha tudom, hogy a fényképezett családban szenvedélyes zenészek is vannak, akkor adott esetben beleveszek egy zongorát is a képbe.

4.    A fényképet olyan gyorsan el kell készíteni, amilyen gyorsan csak lehetséges – senki sem szereti, ha sokáig rabolják az idejét! Ha a fotóalanyok kezdik magukat kényelmetlenül érezni, feszültnek és feszélyezettnek tűnnek majd a képeken.

5.    A fotóalanyokkal mindig legyen türelmes, és magyarázza el nekik, hogy mit szeretne, mit tegyenek – ezzel magabiztossá és könnyeddé teszi őket.

6.    A nagyszerű dolog egy belépő szintű Nikon fényképezőgépben az, hogy nem kell aggódnunk a fotózási technikák miatt, ezáltal jobban megismerhetjük a fotóalanyainkat, és könnyebben gondoskodhatunk arról, hogy magabiztossá váljanak, aminek köszönhetően hitelesebb és még inkább valósághű fényképeket kaphatunk.

7.    A popkultúra és a hagyományos családi fényképezés közötti különbség általában a fényképek utófeldolgozásában nyilvánul meg. Ezeket a képeket az egész lakosság láthatja, így a fényképésznek óriási felelőssége van abban, hogy a családról vagy a képen szereplő személyekről megfelelő képeket készítsen. Ha túlzottan erősen photoshopolják meg a képeket, azzal az emberek szerint „meghamisíthatják”, amit láttak, amivel nem feltétlen válnak népszerűvé.

8.    Ne aggódjon túl sokat a kép háttere vagy a jelenet megtervezése miatt, a fényképeken szereplő személyeknek és a kifejezéseinknek kell elvinniük a hátukon a képet.

9.    A Barack Obamáról és a családjáról képeket készítő fényképészek ezt hihetetlenül jól csinálják. A természetes, nem színpadias megjelenésű fényképekkel időtlenné teszik őket.

10.    Szeretem munka közben megmutatni az ügyfeleimnek a képeket, amiket róluk készítek, a fényképezés végén körülbelül 10 képet teszek eléjük. Szeretem, ha a végső kép természetes, ezért nem retusáljuk túl a képeket.