- Kultúra

Henkel Art.Award.: pályázati felhívás 23 ország kreatív vizuális művészeinek

A közép- és kelet európai régió 23 országának kreatív vizuális művészeinek jelentkezését várják, festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriákban készült alkotásokkal az idén tizenkettedik alkalommal meghirdetett Henkel Art.Award. művészeti pályázatra.


A Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) által kiírt, valamint a KulturKontakt Austria és a bécsi Museum of Modern Art (Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig Wien – mumok) által is támogatott pályázat díjának összértéke 35 ezer euró. A győztesnek a 7000 eurós fődíj mellett lehetősége nyílik arra, hogy műveiből saját kiállítást rendezzen hazájában, illetve a bécsi mumok-ban.

A művészet szervesen hozzájárul ahhoz, hogy a régió országaiban élők jobban megértsék egymás kulturális sokszínűségét. A Henkel Art.Award. segítségével pontosan ezt a fejlődést szeretnénk támogatni Kelet-Európában – mondta Günther Thumser, a Henkel CEE elnöke.

Idén a Henkel Art.Award. ismét a festészet, grafika, fotó, videó valamint az installáció területéről benyújtott  kiemelkedő és innovatív pályaműveket díjazza, amelyekből az öt döntőst nemzetközi zsűri választja ki majd 2013 nyarán. A művészeti díj győztesét Bécsben egy gálaest keretében hirdetik ki 2013 novemberében.

A pályázat jelentőségét mutatja, hogy tavaly közel 870 fiatal jelentkezett Közép-Kelet-Európa országaiból és az elmúlt évek pályázói közül több művészt is meghívtak a későbbiekben nemzetközi kiállításokra. A Henkel Art.Award. pályázatán több magyar művész is szép eredményeket ért el: 2007-ben Domán Rajmund a fődíjat hozta haza Bécsből a kotyoGO fantázianevű hordozható kávéfőzőjével, míg 2010-ben installáció kategóriában Hory Gergely került a legjobb öt közé.

A beküldött pályamunkákat – a korábbi évekhez hasonlóan – először hazai művészekből és szakértőkből álló zsűri bírálja el és választja ki azt az egy művészt, aki a nemzetközi mezőnybe jut. Ezt követően szakemberekből álló nemzetközi zsűri jelöl öt művészt Bécsben a Henkel Art.Award. 2013 díjra.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet területéről festészet, grafika, fotó, videó és installáció kategóriákban készült alkotásokkal lehet pályázni. Az anyagok beadási határideje: 2013. június 7.

További információ a Henkel Art.Award.-al kapcsolatban: http://artaward.henkel-cee.com vagy www.facebook.com/HenkelArtAward